Sarkozy, preocupat de intenţia Rusiei de a amplasa rachete în Kaliningrad

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-a exprimat, vineri, "preocuparea" faţă de declaraţiile liderului rus, Dmitri Medvedev, privind posibiltiatea amplasării de rachete în enclava rusă Kaliningrad.

13 afișări
Imaginea articolului Sarkozy, preocupat de intenţia Rusiei de a amplasa rachete în Kaliningrad

Sarkozy, preocupat de intenţia Rusiei de a amplasa rachete în Kaliningrad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"I-am spus preşedintelui Medvedev cât suntem de preocupaţi de aceste declaraţii şi că ar trebui să nu fie amplasate rachete în nici o ecnalvă cât timp nu am discutat încă despre o securitate paneuropeană", a spus Sarkozy, într-o conferinţă de presă organizată în timpul summitului UE - Rusia, desfăşurat la Nisa.

Medvedev a declarat, în data de 5 noiembrie, că ţara sa va amplasa rachete Iskander în regiunea Kaliningrad - enclavă rusească înconjurată de ţări UE - pentru "a neutraliza" elementele scutului antirachetă pe care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Europa.

Sarkozy a confirmat propunerea sa de convocare a unui summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a discuta despre situaţia de securitate pe continentul european, afirmând că reuniunea ar putea avea loc "la jumătatea anului 2009.

El i-a cerut liderului rus şi realizarea unor progrese în privinţa retragerii armatei ruse din Georgia. "Am avut ocazia să-i spun preşedintelui Medvedev că trebuie să existe progrese în ceea ce priveşte retragerea forţelor ruse din două zone din Osetia, şi mă gândesc la Valea Ahalgori din Osetia de Sud şi la satul Perevi, aflat în afara Osetiei de Sud", a adăugat Sarkozy.

"Am discutat acest subiect, iar preşedintele rus mi-a spus că va depune toate eforturile pentru a găsi o soluţie şi că încearcă să realizeze progrese", astfel încât să nu mai existe motive de dezacord între UE şi Rusia, a mai spus preşedintele francez, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici