Şase morţi şi 71 de răniţi la graniţa israeliană, la comemorarea zilei creării statului Israel

Surse libaneze au afirmat că şase persoane au murit şi alte 71 au fost rănite, după ce armata israeliană a deschis focul la graniţă, în timp ce refugiaţii palestinieni manifestau pe teritoriul libanez, pentru a comemora "Nakba" - termen folosit în lumea arabă pentru a desemna înfiinţarea statului Israel în 1948 şi exodul palestinian care a urmat după această dată.

312 afișări
Imaginea articolului Şase morţi şi 71 de răniţi la graniţa israeliană, la comemorarea zilei creării statului Israel

Şase morţi şi 71 de răniţi la graniţa israeliană, la comemorarea zilei creării statului Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şase persoane au fost ucise şi 71 au fost rănite, 13 dintre ele aflându-se în stare gravă", au precizat surse medicale de la spitalul din Bint Jbeil, aflat în apropiere de Maroun ar-Ras, localitatea situată la graniţa cu Israelul unde a avut loc manifestaţia.

"Persoanele ucise au suferit răni în zona feţei, abdomenului sau inimii", au adăugat sursele citate, precizând că toate victimele au fost identificate.

Zeci de manifestanţi palestinieni au depăşit cordonul instalat de armata libaneză, apropiindu-se de gardul de sârmă ghimpată de pe graniţă, de unde au început să arunce pietre în direcţia militarilor israelieni. Aceştia au ripostat, deschizând focul asupra manifestanţilor, potrivit armatei şi serviciilor de securitate libaneze.

Surse medicale siriene au afirmat că doi manifestanţi veniţi din Siria au fost ucişi şi alţi patru au fost grav răniţi de armata israeliană, după ce au pătruns în zona controlată de Israel din Podişul Golan. Mii de persoane s-au adunat la limita stabilită prin acordul israeliano-sirian de încetare a focului, pentru a marca împlinirea a 63 de ani de la "Nakba", iar, conform presei israeliene, între 100 şi 200 de persoane au reuşit să intre în zona controlată de Israel.

Incidentele de duminică sunt printre cele mai grave înregistrate de la încheierea acordului, în 1974.

Armata israeliană a denunţat "un act foarte grav şi violent" din partea Siriei, care "ameninţă securitatea locuitorilor Israelului şi încalcă teritoriul acestuia". Forţele israeliene au afirmat că au rănit câteva zeci de manifestanţi care reuşiseră să intre în localitatea Majdal Chams, în zona controlată de Israel, decizia de a deschide focul fiind luată pentru "a-i împiedica pe rebeli să se infiltreze în teritoriul israelian".

"Este un act foarte grav şi violent, care ameninţă securitatea locuitorilor Israelului şi încalcă teritoriul acestuia", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Avital Leibovitz.

"Puterea din Siria a organizat această manifestaţie violentă pentru a încerca să deturneze atenţia opiniei mondiale de la ceea ce se petrece în oraşele sale", a apreciat Leibovitz, referindu-se la reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor din Siria.

La rândul său, Siria a denunţat "actele criminale" ale Israelului, după ce armata israeliană a deschis focul în Podişul Golan şi în sudul Libanului, pentru a împiedica mii de manifestanţi palestinieni să pătrundă pe teritoriul său.

"Denunţăm ferm actele criminale ale Israelului împotriva poporului nostru în Podişul Golan, în Palestina şi în sudul Libanului, soldate cu mai mulţi morţi şi răniţi", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Damasc. "Israelul va trebui să-şi asume responsabilitatea integrală pentru actele sale", adaugă comunicatul citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici