Saudiţii au mizat pe Rusia la începutul războiului din Ucraina. Un prinţ a investit 500 milioane de dolari în Gazprom, Rosneft şi Lukoil

Kingdom Holding Co din Arabia Saudită, firma de investiţii controlată de prinţul miliardar Alwaleed Bin Talal, a investit în mod discret peste 500 de milioane de dolari în trei mari companii energetice ruseşti în perioada februarie-martie, conform documentelor de reglementare.

6849 afișări
Imaginea articolului Saudiţii au mizat pe Rusia la începutul războiului din Ucraina. Un prinţ a investit 500 milioane de dolari în Gazprom, Rosneft şi Lukoil

Investind în Gazprom, Rosneft şi Lukoil, Kingdom Holding a căutat probabil active subevaluate, dar mişcarea sa a avut loc în condiţiile în care multe naţiuni occidentale au impus sancţiuni împotriva firmelor energetice ruseşti şi a directorilor acestora după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, informează Reuters.

Arabia Saudită şi alte state din Golf au încercat până acum să menţină ceea ce ei spun că este o poziţie neutră în războiul din Ucraina, frustrând unii oficiali occidentali care au încercat să izoleze Rusia din cauza invaziei.

Regatul a investit în februarie în certificate de depozit globale ale Gazprom şi Roseneft în valoare de 1,37 miliarde de riali (365 milioane de dolari) şi, respectiv, 196 milioane de riali (52 milioane de dolari).

Firma a investit, de asemenea, 410 milioane de riali (109 milioane de dolari) în certificate de depozit americane ale Lukoil între februarie şi martie, au arătat duminică documentele depuse în cadrul unei lungi dezvăluiri a investiţiilor recente.

Kingdom Holding, care este deţinută în proporţie de 16,9% de fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, prezidat de prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman, nu dezvăluise anterior detaliile investiţiilor sale.

Prinţul Alwaleed bin Talal a devenit cunoscut la nivel internaţional după ce a făcut un mare pariu de succes pe Citigroup în anii 1990 şi a fost unul dintre primii investitori în Apple.

De asemenea, prinţul a câştigat sute de milioane de dolari investind în companii precum Uber sau Twitter.

Arabia Saudită şi Rusia conduc grupul OPEC+, o alianţă formată în 2017 între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii aliaţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici