Scandalul de corupţie UE-Qatar a fost descoperit în urma unei anchete paneuropene care a durat un an

Serviciul de informaţii belgian a colaborat îndeaproape cu alte ţări europene timp de mai bine de un an pentru a descoperi scandalul de mită care zguduie acum Parlamentul European, a declarat ministerul justiţiei, conform Reuters.

860 afișări
Imaginea articolului Scandalul de corupţie UE-Qatar a fost descoperit în urma unei anchete paneuropene care a durat un an

Procurorii suspectează că europarlamentarul grec Eva Kaili şi alte trei persoane au acceptat mită de la Qatar, gazda Cupei Mondiale, în încercarea de a influenţa elaborarea politicilor Uniunii Europene, într-unul dintre cele mai mari scandaluri care au afectat blocul celor 27 de naţiuni.

Qatar şi Kaili au negat orice abatere.

"Am fost prea naivi... pentru mult prea mult timp", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului justiţiei, referindu-se la ceea ce el a numit operaţiuni clandestine ale puterilor străine în Belgia.

Purtătorul de cuvânt a calificat ancheta drept "un caz major la care Securitatea Statului lucrează de mai bine de un an, în colaborare cu serviciile de informaţii străine, pentru a enumera suspiciunile de corupţie a europarlamentarilor de către diferite ţări".

Poliţia belgiană a postat o fotografie cu cei 1,5 milioane de euro în numerar pe care i-a recuperat în descinderile de vineri până luni, inclusiv o valiză plină de bancnote de 50 şi 100 de euro şi două serviete cu bancnote de 50 de euro.

Anchetatorii din Italia cercetează şapte conturi bancare legate de suspecţi, a declarat o sursă apropiată anchetei, adăugând că au găsit 20.000 de euro în numerar într-o casă aparţinând unuia dintre suspecţi. De asemenea, aceştia au percheziţionat un birou din Milano, a mai spus sursa.

Între timp, Kaili, care se află în detenţie în urma arestării sale de săptămâna trecută, va afla abia pe 22 decembrie dacă va rămâne în spatele gratiilor pe durata anchetei, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Avocatul ei, Michalis Dimitrakopoulos, care susţine că ea insistă că nu are nimic de-a face cu sumele de bani găsite de poliţie, a declarat că Kaili a cerut mai mult timp pentru a-şi pregăti audierea, planificată iniţial pentru miercuri.

Ceilalţi trei suspecţi arestaţi şi inculpaţi săptămâna trecută au fost între timp interogaţi, aşa cum era prevăzut, miercuri, de un grup de trei judecători.

Partenerul lui Kaili, Francesco Giorgi, care este asistent parlamentar, va rămâne în detenţie, la fel ca şi Pier Antonio Panzeri, un fost deputat şi fondator al unui grup non-profit, a precizat parchetul.

Niccolo Figa-Talamanca, secretarul general al unui grup de susţinere pentru statul de drept, va părăsi închisoarea, dar va purta o brăţară electronică la gleznă.

Aceştia pot face apel împotriva deciziilor.

Reuters nu a putut lua legătura cu Giorgi, Figa-Talamanca şi Panzeri sau cu avocaţii lor pentru comentarii. Organizaţiile non-profit cu care lucrează aceştia nu au răspuns la solicitările de comentarii trimise prin e-mail.

Parlamentul European a votat marţi pentru destituirea lui Kaili din funcţia de vicepreşedinte. Parlamentarii i-au cerut să părăsească cu totul adunarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici