SCANDALUL PANAMA: Guvernul panamez va crea o comisie independentă care să analizeze practicile financiare din ţară

Guvernul din Panama a anunţat, miercuri, că va crea o comisie independentă care să analizeze practicile financiare din ţară, după scandalul Panama Papers, la originea căruia se află o scurgere imensă de informaţii din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, scrie Reuters.

1219 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL PANAMA: Guvernul panamez va crea o comisie independentă care să analizeze practicile financiare din ţară

SCANDALUL PANAMA: Guvernul panamez va crea o comisie independentă care să analizeze practicile financiare din ţară

"Guvernul panamez, prin Ministerul de Externe, va crea o comisie independentă formată din experţi naţionali şi internaţionali pentru a evalua practicile curente şi a propune măsuri pe care să le împărtăşim cu celelalte state ale lumii pentru a întări nivelul de transparenţă al sistemelor financiare şi juridice", a declarat preşedintele panamez, Juan Carlos Varela, într-un discurs televizat.

Mai multe state din lume au lansat anchete pentru a investiga posibilele infracţiuni comise de unii dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din lume, după ce a avut loc o scurgere imensă de 11,5 milioane de informaţii din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, specializată în crearea de companii offshore prin care şi-au ascuns averile mai multe personalităţi la nivel global.

În discursul său, Varela a reiterat faptul că Panama va colabora cu celelalte state implicate în privinţa scurgerii de informaţii, pe care s-a bazat ancheta Panama Papers, documentată de ziarul german Suddeutsche Zeitung şi Consorţiul Internaţional pentru Investigaţii Jurnalistice (ICIJ) cu sediul în Washington, iar detaliile anchetei au fost împărtăşite cu peste 100 de instituţii de presă din lume.

Ancheta dezvăluie aranjamentele financiare ale unor figuri proeminente precum apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, apropiaţi ai premierului pakistanez, preşedintele chinez, Xi Jinping şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Panama nu a desemnat încă membrii comisiei, dar Gian Castillero, un consilier din cadrul guvernului, a declarat într-un interviu că respectiva comisie ar urma să fie formată în următoarele şase luni. Castillero a insistat că scurgerea de informaţii din cadrul firmei Mossack Fonseca a dăunat reputaţiei statului panamez, a căruie conomiei este bazată în proporţie de 85% pe servicii.

Miercuri, ministrul francez al Finanţelor, Michael Sapin, a anunţat că Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale, în urma dezvăluirilor din cadrul anchetei Panama Papers, şi va solicita statelor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Europeană să-i urmeze exemplul.

"Declaraţiile venite din partea Franţei sunt făcute pe fond emoţional şi politic şi nu ar trebui repetate", a criticat Castillero anunţul făcut miercuri de Sapin.

Consilierul panamez a mai explicat că momentan nu există dovezi care să demonstreze că firma de avocatură Mossack Fonseca a acţionat în ilegalitate, avertizând că, chiar dacă Ramon Fonseca, cofondatorul firmei, este apropiat al preşedintelui panamez Varela, acest fapt nu va influenţa judecata guvernului în privinţa repectivei firmei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici