Schimb "dur" de replici între Hamid Karzai şi Richard Holbrooke

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, şi Richard Holbrooke, emisarul american în regiune, au avut un schimb "dur" de replici cu privire la acuzaţiile de fraude electorale la scrutinul prezidenţial de la 20 august, a dezvăluit joi un oficial din cadrul Guvernului american.

22 afișări
Imaginea articolului Schimb "dur" de replici între Hamid Karzai şi Richard Holbrooke

Schimb "dur" de replici între Hamid Karzai şi Richard Holbrooke (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Kabul, unde au luat prânzul, la 21 august, după o zi de la data alegerilor, când 17 milioane de afgani au fost chemaţi la urne să îşi aleagă preşedintele şi consilierii provinciali.

"Această întâlnire a fost dificilă şi au avut loc schimburi dure de replici", a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului, adăugând că Holbrooke l-a întrebat pe preşedintele afgan despre acuzaţiile de fraude electorale din timpul scrutinului.

Abdullah Abdullah, principalul contracandidat al lui Karzai în cursa pentru funcţia de preşedinte, a denunţat fraude masive, orchestrate de stat în favoarea lui Karzai, în ziua imediat următoare alegerilor.

În cursul acestei întâlniri, Holbrooke, care s-a întâlnit cu fiecare dintre candidaţi, a vrut să "îşi exprime încrederea în procesul electoral (...), să-i spună că este necesar să aibă răbdare şi să respecte rezultatele, oricare ar fi ele", a precizat acest oficial.

Conform rezultatelor parţiale, obţinute în urma numărării a 17 procente dintre voturile exprimate, anunţate de Comisia Electorală afgană, Hamid Karzai ar înregistra un avans faţă de Abdullah Abdullah.

Karzai ar fi primit 42,3 la sută din voturile declarate valide, faţă de cele 33,1 procente obţinute de Abdullah, fost ministru al Afacerilor Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici