Schimbările climatice: Belgia, al treilea stat din lume care promite fonduri pentru ţările sărace

Belgia a promis că va acorda fonduri Mozambicului pentru „pierderi şi daune" cauzate de schimbările climatice devenind astfel al treilea stat din lume care anunţă că va ajuta ţările sărace.

97 afișări
Imaginea articolului Schimbările climatice: Belgia, al treilea stat din lume care promite fonduri pentru ţările sărace

Schimbările climatice: Belgia, al treilea stat din lume care promite fonduri pentru ţările sărace

Belgia a devenit luni a treia naţiune din lume care a promis fonduri pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să facă faţă pagubelor şi pierderilor inevitabile cauzate de schimbările climatice. Belgia oferă un sprijin de 2,5 milioane de euro pentru Mozambic.

Deşi suma nu este foarte mare, fondurile au o semnificaţie deosebită, fiind anunţate în momentul în care peste 100 de lideri mondiali se reunesc la Sharm el-Sheikh, Egipt, pentru summitul ONU privind clima COP27. Nevoia urgentă de finanţare pentru sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare care se confruntă cu dezastre provocate de schimbările climatice va domina discuţiile din Egipt.

Ministrul belgian Frank Vandenbroucke a declarat că Belgia va aloca 2,5 milioane de euro pentru „pierderi şi daune" cauzate de schimbările climatice. Banii fac parte dintr-un nou pachet de sprijin de 25 milioane de euro pentru Mozambic care va fi acordat din 2023 până în 2028 şi care, printre altele, va sprijini implementarea unor proiecte privind instalarea de panouri solare în regiunile care nu sunt conectate la reţeaua electrică.

„Vom interveni pe teren pentru a-i ajuta pe locuitori să îşi protejeze mai bine comunităţile şi mediul înconjurător împotriva dezastrelor naturale, cum ar fi cicloanele şi inundaţiile, care sunt din ce în ce mai violente din cauza schimbărilor climatice", a declarat Vandenbroucke într-un comunicat.

Anterior, Scoţia şi Danemarca s-au angajat să finanţeze pierderile şi pagubele legate de climă. Marii poluatori, printre care se numără Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, au blocat încercările ţărilor sărace de a obţine astfel de fonduri, nedorind să-şi asume responsabilitatea pentru contribuţia lor istorică la emisiile de gaze cu efect de seră care alimentează schimbările climatice.

Înaintea summitului COP27 din Egipt, zeci de ţări în curs de dezvoltare s-au unit pentru a cere ca ţările să fie de acord cu un mecanism de finanţare prin care naţiunile bogate să ofere bani pentru pierderi şi daune statelor vulnerabile.

Mozambic este una dintre cele mai sărace ţări din lume şi una dintre cele mai vulnerabile la schimbările climatice, confruntându-se cu fenomene meteorologice extreme, inclusiv cicloane, secete şi inundaţii catastrofale care, în ultimii ani, au devastat culturile, au poluat rezervele de apă şi au forţat oamenii să îşi părăsească locuinţele. Ciclonul Idai, care a lovit această ţară din sudul Africii în 2019, a provocat pagube de aproximativ 1,4 miliarde de dolari şi pierderi de 1,39 miliarde de dolari, potrivit unei evaluări a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Ministrul belgian nu a specificat dacă banii se vor concentra pe evitarea pierderilor prin pregătirea pentru evenimente meteorologice extreme sau dacă vor fi folosiţi pentru a compensa comunităţile pentru pierderile suferite după un dezastru legat de climă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici