Consiliul de Stat al Țărilor de Jos, cea mai înaltă instanță administrativă olandeză, a decis miercuri că solicitanții de azil necăsătoriți, de sex masculin, nu mai pot fi returnați în Belgia. Instanța a invocat un „eșec sistemic” al autorităților belgiene în a le garanta acestora accesul la condiții minime de trai și protecție juridică.
„Deficiențele din sistemul de primire și din protecția juridică pentru solicitanții de azil necăsătoriți, de sex masculin, sunt acum atât de structurale, încât, la întoarcerea în Belgia, acest grup riscă în mod real să ajungă pe străzi și să nu își mai poată satisface nici măcar cele mai elementare nevoi”, a declarat Consiliul de Stat, potrivit politico.eu.
Instanța a subliniat că aceste probleme nu mai pot fi considerate temporare, ci sunt „structurale”, iar „indiferența autorităților belgiene” în a le remedia a dus la o prăbușire profundă a sistemului de azil, care afectează grav solicitanții vulnerabili. Mai mult decât atât, Belgia nu respectă hotărârile judecătorești privind asigurarea unui adăpost și nici nu plătește penalitățile aplicate de instanțe, se arată în motivare.
Decizia Olandei aduce în prim-plan fragilitățile sistemului Dublin, cadrul european care stabilește ce stat membru este responsabil pentru procesarea cererilor de azil. Potrivit acestor reguli, cererea unui solcitant de azil trebuie analizată de prima țară din Uniunea Europeană în care acesta a fost înregistrat. Practic, dacă cineva ajunge mai întâi în Belgia, apoi merge în Olanda, autoritățile olandeze pot trimite acea persoană înapoi în Belgia. Scopul sistemului este să prevină depunerea mai multor cereri de azil în țări diferite.
Însă acest sistem funcționează doar dacă toate țările oferă condiții similare și demne pentru refugiați. Prin hotărârea sa, instanța olandeză pune sub semnul întrebării întreaga regulă europeană.
În prezent, Belgia acordă prioritate femeilor și familiilor în alocarea locurilor de cazare, iar bărbații singuri trebuie să aștepte. Săptămâna trecută, 1.800 de persoane se aflau pe lista de așteptare, mulți dintre aceștia fiind adăpostiți temporar în centre pentru persoane fără adăpost din Bruxelles, potrivit agenției belgiene Fedasil.