Scholz călătoreşte în Golf pentru alternative la gazul rusesc. Cancelarul Germaniei se va întâlni cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Cancelarul Olaf Scholz va vizita Arabia Saudită şi se va întâlni cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în cadrul unei călătorii în Golf, a declarat luni purtătorul său de cuvânt, în timp ce Germania se grăbeşte să îşi asigure aprovizionarea cu energie.

344 afișări
Imaginea articolului Scholz călătoreşte în Golf pentru alternative la gazul rusesc. Cancelarul Germaniei se va întâlni cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

Scholz, a cărui călătorie de două zile la sfârşitul săptămânii viitoare îl va duce, de asemenea, în Qatar şi în Emiratele Arabe Unite, devine cel mai recent lider occidental care se va întâlni cu prinţul moştenitor, informează France 24.

Bin Salman a fost considerat până de curând un paria în Occident din cauza rolului său suspectat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post în 2018.

Dar el este curtat din nou, deoarece Europa şi aliaţii săi caută urgent noi surse de combustibili fosili după ce Rusia a tăiat livrările de gaze pe fondul tensiunilor în creştere din cauza invaziei sale în Ucraina.

Scholz, însoţit de o delegaţie de afaceri, va vizita Arabia Saudită sâmbătă, unde se va întâlni cu prinţul moştenitor şi - dacă starea sa de sănătate îi va permite - cu regele Salman, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit.

Acesta nu a intrat în detalii cu privire la motivele vizitei lui Scholz în Golf, dar a spus că ar fi "foarte surprins" dacă nu s-ar discuta subiectul energiei.

Purtătorul de cuvânt a oferit, de asemenea, asigurări că "uciderea domnului Khashoggi va figura cu siguranţă în discuţii".

Acesta este cel mai recent semn al reabilitării internaţionale a lui bin Salman - în iulie, preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat discuţii cu el la Paris, iar preşedintele american Joe Biden a vizitat regatul.

Duminică, Scholz se va îndrepta mai întâi spre Emiratele Arabe Unite şi se va întâlni cu preşedintele Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că Scholz va semna acolo contracte legate de gazul natural lichefiat - considerat o alternativă cheie la livrările de energie din Rusia.

După-amiază, cancelarul va purta discuţii cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

Habeck a vizitat deja Qatar şi Emiratele Arabe Unite în luna martie, în încercarea de a găsi alternative la gazul rusesc, de care Germania a depins în mod tradiţional în mare măsură.

Decizia Rusiei de a întrerupe livrările a declanşat o criză energetică în Europa, consumatorii şi întreprinderile confruntându-se cu facturi tot mai mari în apropierea iernii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici