Schroeder: UE nu va reuşi să rezolve niciuna dintre problemele actuale fără sprijinul Rusiei

Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să rezolve niciuna dintre problemele politice şi energetice actuale fără sprijinul Rusiei, iar datorită lui Vladimir Putin Rusia nu mai este "un negociator slab", a declarat, marţi, la Bucureşti, Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei şi reprezentant al proiectului oleoductului Nord Stream, dezvoltat de Gazprom.

30 afișări
Imaginea articolului Schroeder: UE nu va reuşi să rezolve niciuna dintre problemele actuale fără sprijinul Rusiei

Schroeder: UE nu va reuşi să rezolve niciuna dintre problemele actuale fără sprijinul Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fără Rusia nu vom reuşi să rezolvăm niciuna dintre problemele actuale. Avem nevoie de sprjinul Rusiei când vorbim de dezarmare, schimări climatice. Şi Rusia s-a schimbat, nu mai este acel negociator slab, iar acesta este meritul lui Putin de redresare a Rusiei. Dacă vom reuşi să integrăm Rusia vom reuşi să trecem de problemele actuale", a spus Schroeder la un semninar pe teme de energie.

Rusia rămâne singura zonă stabilă pentru aprovizionarea cu resurse, iar Europa trebuie să se poziţioneze ca al treilea pol politic şi economic la lumii, dupa Asia şi America, a adăugat el.

"Întrebarea cheie este ce rol va avea Europa în viitor. Europa trece printr-un proces de integrare, şi înregistrează progrese ale pieţelor interne, dar din punct de vedere politic mai e de lucru. Continentul asiatic a devenit al doilea pol politic şi economic, după SUA, iar Europa trebuie sa devină al treilea pol", a spus Schroeder.

Cancelar al Germaniei pentru două mandate consecutive, între 1998 şi 2002, Gerhard Schroeder este, în prezent, Preşedintele Comitetului de Acţionari al conductei de gaze Nord Stream şi consilier al grupului elveţian de presă Ringier. El se află în România pentru a participa la o conferinţă internaţională pe teme energetice.

Gazprom deţine 51% din consorţiul care dezvoltă conducta Nord Stream. Printre ceilalţi acţionari se numără BASF/Wintershall şi E.ON Ruhrgas, fiecare cu 20%.

"Rusia se vede pe sine ca o ţară europeană, dar are alternativa de a se vedea ca ţară eurasiatică, alături de India şi China. O dominaţie ruso-chineză nu ar fi în favoarea nostră. Trebuie să ne apropiem de Rusia", a menţionat fostul cancelar german.

El a mai spus că înfiinţarea unei structuri similare OPEC în domeniul gazelor naturale este dificilă şi că orice guvern este dator să aibă o relaţie bună cu Rusia, fără să ţină cont de preţul pe care îl plăteşte pentru gaze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici