Şcolile britanice instalează sisteme de recunoaştere a feţei, pentru ca elevii să nu mai întârzie la ore

Mai multe şcoli din Marea Britanie au cumpărat şi instalat sisteme de recunoaştere a feţei pe care elevii sunt obligaţi să le folosească, scopul demersului fiind acela de a-i determina pe şcolari să nu mai întârzie, relatează Daily Mail.

27 afișări
Imaginea articolului Şcolile britanice instalează sisteme de recunoaştere a feţei, pentru ca elevii să nu mai întârzie la ore

Şcolile britanice instalează sisteme de recunoaştere a feţei, pentru ca elevii să nu mai întârzie la ore (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Iniţiativa, scrie Daily Mail, ar putea face uitat vechiul obicei al catalogului de prezenţă. Camere de ultimă generaţie scanează feţele copiilor la momentul la care aceştia intră în şcoală, tehnologia fiind folosită pentru ca managementul şcolii să ştie cine a venit la ore şi cine nu şi cine a întârziat.

Profesorii ar urma să fie noua "ţintă" a sistemelor de acest gen, având în vedere întârzierile repetate ale celor din corpul didactic.

Tehnologia este folosită deja în zece şcoli şi, în funcţie de rezultate, ar putea fi multiplicată în şcolile din întreaga ţară.

Sistemul poate, totodată, să transmită mesaje anumitor grupe de copii. Astfel, după procedeul de recunoaştere a feţei, făcut cu ajutorul unei "cutii" de dimensiunea unei coli A3, elevii sunt obligaţi să introducă un cod PIN de patru cifre, pentru a-şi confirma identitatea. După aceasta, ecranul sistemului afişează un mesaj fie legat de modificări de orar, fie un anunţ de la un anumit profesor pentru o clasă anume. Înregistrarea nu poate fi făcută până ce elevul nu bifează că a citit şi înţeles mesajul ce-i era destinat.

Aparatura a fost concepută de compania Aurora Computer Services din Northamptonshire, care a dat asigurări că elevilor le va fi practic imposibil să îşi treacă drept prezenţi amicii care lipsesc.

Sistemul este în prezent folosit în şcolile din Northamptonshire, Hertfordshire şi Cambridgeshire. Instalarea aparaturii într-o şcoală, la recepţie şi în aripa găzduind clasele a şasea, a costat 9.000 de lire sterline.

"Tehnologia este pur şi simplu incredibilă. Înainte, fiecare elev trebuia să completeze câte un formular la recepţie de fiecare dată când venea şi pleca. Acum însă, în doar câteva secunde, toate informaţiile sunt stocate", a declarat o elevă de clasa a şasea care beneficiază de respectivul sistem.

Totuşi, organizaţiile care militează pentru dreptul la viaţă privată au reacţionat negativ, calificând sistemul drept o nouă încălcare a libertăţilor civile, în contextul în care britanicii au de-a face cu cel mai dezvoltat sistem de supraveghere electronică dintre toate statele lumii.

Conform activiştilor, fiecare britanic este înregistrat în cel puţin 3.000 de posturi într-o săptămână.

"Aceasta este o nouă dezvoltare îngrijorătoare a nivelului de supraveghere la care suntem supuşi. Nu este nevoie ca şcolile să aibă informaţii atât de sensibile despre elevi. Aceste sisteme nu aduc decât beneficii limitate, dar pot genera multe abuzuri - de la riscul ca datele să fie furate până la cel de a fi folosite incorect de indivizi fără scrupule. În loc să cheltuie bani pe prostii de genul ăsta, şcolile ar trebui să se concentreze pe modul în care copiii sunt educaţi", a declarat directorul de campanii al organizaţiei Big Brother Watch, Daniel Hamilton.

Sistemele de recunoaştere facială sunt folosite în aeroporturi, cu scopul de a-i prinde pe cei care folosesc paşapoarte false. Cele folosite în şcoli fac atât fotografii digitale 3D ale feţei, cât şi scanuri cu infra-roşu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici