Şcolile din Tokyo renunţă la controversatul cod vestimentar privind culoarea părului şi a lenjeriei de corp

  • Timp de zeci de ani, a fi elev în Tokyo însemna că trebuie să arăţi într-un anumit fel.
  • Conform codului vestimentar al sistemului public de învăţământ, toţi elevii trebuiau să îşi vopsească părul în negru, anumite coafuri erau interzise şi chiar şi lenjeria intimă trebuia să aibă o culoare anume.
  • Aceste reguli, care au fost recent supuse unui control şi criticate ca fiind depăşite, vor fi acum abolite, au anunţat autorităţile oraşului în această săptămână.
1418 afișări
Imaginea articolului Şcolile din Tokyo renunţă la controversatul cod vestimentar privind culoarea părului şi a lenjeriei de corp

Sursa foto: Twitter

Un total de cinci reguli vor fi abandonate de aproape 200 de şcoli publice din capitala japoneză, inclusiv reglementări privind culoarea părului şi a lenjeriei de corp, precum şi interzicerea coafurilor "two block", care sunt lungi în partea de sus şi scurte în spate şi în lateral, un stil la modă în prezent în multe ţări, potrivit CNN.

Alte reguli care sunt eliminate includ practica de a pedepsi elevii cu o formă de arest la domiciliu şi un limbaj ambiguu în liniile directoare cu privire la ceea ce este considerat "tipic pentru elevii de liceu". Mii de femei japoneze se alătură campaniei pentru interzicerea cerinţelor privind tocurile înalte la locul de muncă
 
Modificările de politică intră în vigoare la începutul noului an universitar, la 1 aprilie. Măsura a fost luată după ce consiliul de educaţie din Tokyo a efectuat anul trecut un sondaj în care a întrebat şcolile, elevii şi părinţii despre opiniile lor cu privire la politici.
 
Tokyo nu este singurul oraş japonez cu un cod vestimentar strict, reguli similare sunt în vigoare în întreaga ţară, multe şcoli cerând elevilor să poarte pantofi şi şosete de o anumită culoare. Şcolile din Fukuoka, pe insula Kyushu, au, de asemenea, reguli care restricţionează coafura elevilor şi dictează atât culoarea, cât şi modelul lenjeriei de corp, potrivit ziarului japonez Asahi Shimbun.
 
La fel ca şi Tokyo, Fukuoka a realizat anul trecut un sondaj public, în care elevii s-au plâns că acest cod vestimentar le provoacă stres şi le limitează exprimarea de sine, a relatat Asahi.
 
Problema a fost pusă în lumina reflectoarelor în 2017, când o elevă de liceu din prefectura Osaka şi-a dat în judecată şcoala, un caz care a atras atenţia la nivel naţional şi a provocat o amplă dezbatere publică privind codurile vestimentare restrictive.
 
Ea a susţinut că a fost forţată să îşi vopsească părul şaten natural în negru atunci când s-a alăturat pentru prima dată şcolii şi că i s-a spus să îl vopsească din nou de fiecare dată când rădăcinile sale maro creşteau, potrivit Asahi. În cele din urmă a primit sancţiuni academice pentru că nu l-a vopsit suficient de des.
 
În procesul ei s-a plâns că vopsirea frecventă i-a deteriorat părul şi scalpul şi i-a provocat tulburări psihice. Anul trecut, ea a câştigat aproximativ 2.790 de dolari ca despăgubiri.
 
De atunci, şi alţi elevi şi familii s-au exprimat cu plângeri similare, în timp ce mai multe şcoli au anunţat modificări ale codurilor lor vestimentare.
 
În această primăvară, o şcoală din Ube, prefectura Yamaguchi, va deveni prima din oraş care va introduce o uniformă "fără gen", elevii de toate genurile având posibilitatea de a alege între pantaloni şi fuste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici