Şcolile s-au deschis, dar revenirea la normal este lentă la New York, după URAGANUL SANDY

Majoritatea şcolilor s-au deschis, luni, la New York, la o săptămână după trecerea uraganului Sandy, dar locuitorii din zonele afectate au în continuare probleme cu benzina, iar revenirea la normal este încă departe.

424 afișări
Imaginea articolului Şcolile s-au deschis, dar revenirea la normal este lentă la New York, după URAGANUL SANDY

Şcolile s-au deschis, dar revenirea la normal este lentă la New York, după URAGANUL SANDY (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce vremea este din ce în ce mai rece, circa 100.000 de consumatori newyorkezi nu au curent electric. Alţi 487.000 au rămas fără electricitate în statul New York, iar aproximativ 1,4 milioane în şapte state grav afectate de furtuna soldată cu 100 de morţi în Statele Unite, dintre care 40 la New York.

Zeci de mii de persoane sunt sinistrate doar în statul New York.

Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, şi-a exprimat îngrijorarea, luni seara, cu privire la noi perturbări atmosferice anunţate pentru miercuri, cu ploi abundente şi rafale violente de vânt în zonele deja afectate de Sandy.

El nu a exclus noi evacuări în zonele de coastă.

Redeschiderea şcolilor newyorkeze, cu 86 la sută dintre copii prezenţi, şi reapariţia autobuzelor şcolare galbene a contribuit, luni, la impresia de normalizare.

Oficial, 80 la sută din reţeaua de metrou newyorkeză, care transportă zilnic 5,5 milioane de pasageri, a repornit. Dar unele linii funcţionează cu întârzieri, altele parţial, iar trei au rămas închise, fiind introduse ca alternativă autobuzele. Mersul la serviciu a pus la încercare nervii a sute de mii de locuitori.

Pentru şoferi şi pentru cei care au nevoie de generatoare pentru a se încălzi, găsirea benzinei reprezintă o problemă. "Am aşteptat opt ore la o benzinărie de la intersecţia 44h Street cu 10th Avenue pentru a obţine în cele din urmă benzină în valoare de 30 de dolari, deoarece este raţionalizată", povesteşte pentru AFP Cherif Roby, un şofer de taxi egiptean. "Mulţi dintre colegii mei nu pot lucra deoarece nu găsesc benzină", adaugă el.

Poliţiştii au fost mobilizaţi în toate benzinăriile deschise (27 la sută dintre ele rămân închise) pentru ca tensiunile să nu degenereze.

Preţul creşte rapid pe piaţa neagră, iar pe unele site-uri de Internet precum Craigslist, benzina se vinde cu 15-20 de dolari galonul (3,78 litri), un preţ de cinci ori mai mare decât cel obişnuit.

În unele sectoare din oraş pubelele au început să se umple, gunoiul nefiind ridicat de salubritate.

La o săptămână după trecerea uraganului Sandy, în New York funcţionează 14 centre de adăpost, unde se află 4.880 de persoane, 12 puncte de distribuţie a hranei şi păturilor, precum şi 200 de locuri unde persoanele se pot încălzi. În plus, 600.000 de porţii de mâncare au fost distribuite duminică, alături de 100.000 de litri de apă şi 22.000 de pături.

Primăria a trimis, luni, medicamente şi personal medical în două cartiere grav afectate, în Rockaways (Queens) şi Coney Island (Brooklyn), iar acelaşi lucru îl va face marţi în Staten Island.

Primarul Michael Bloomberg a revizuit numărul persoanelor sinistrate. Duminică, el a estimat numărul acestora la 30.000-40.000 de persoane. Este "cel mai rău scenariu", a declarat el luni, vorbind de "mai puţin de 10.000".

"Pentru majoritatea newyorkezilor, problemele mari sunt pe cale să se rezolve", a declarat el. "Dar drumul este în continuare lung".

Situaţia miilor de sinistraţi rămaşi fără căldură devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce se apropie iarna, iar nopţile devin geroase. În cursul zilei, temperaturile, mai mici decât normalele acestei perioade, nu depăşesc 6 grade.

Cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale, s-au făcut toate pregătirile pentru scrutin. "Să sperăm că se va desfăşura cu bine", a declarat Bloomberg. Aproximativ 60 de birouri de vot sunt inutilizabile, iar soluţiile de înlocuire continuau luni.

Cuomo a anunţat, la rândul său, că sinistraţii uraganului Sandy vor putea vota în orice birou de vot din statul New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici