Scrisoare trimisă lui Nehammer pentru a nu mai bloca aderarea României la Schengen

Chestorul Parlamentului European Victor Negrescu i-a trimis o scrisoare cancelarului austriac, Karl Nehammer, în care îi cere să nu mai blocheze aderarea României la spaţiul Schengen.

35815 afișări
Imaginea articolului Scrisoare trimisă lui Nehammer pentru a nu mai bloca aderarea României la Schengen

Scrisoare trimisă lui Nehammer pentru a nu mai bloca aderarea României la Schengen

„România îndeplineşte de peste 12 ani toate criteriile specifice Spaţiului Schengen. În pofida acestui lucru, aderarea ţării mele la zona de liberă circulaţie a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul ţării mele spre spaţiul Schengen a fost blocat, deşi România este mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croaţia. Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu privesc România, şi afectează din păcate o relaţie de prietenie extraordinară care leagă Austria de ţara mea de foarte mulţi ani. În motivarea refuzului, reprezentanţii Austriei au prezentat date declarate eronate de către Comisia Europeană despreun flux de migranţi care ar trece prin ţara noastră şi au fost solicitate verificări suplimentare”, arată Victor Negrescu în scrisoarea adresată Cancelarului Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, precum şi ministrului federal de interne Gerhard Karner.

Eurodeputatul român precizează că Raportul de analiză de risc 2022/2023 al Frontex nu prezintă nicio dovadă concludentă în ceea ce priveşte trecerile ilegale din Balcanii de Vest, în special prin România.

Negrescu afirmă că România a realizat o serie de demersuri care arată clar faptul că românii merită în Schengen.

„Românii nu au nimic cu Austria, iar România nu este responsabilă pentru ceea ce nu funcţionează în spaţiul Schengen şi în politică europeană de migraţie şi azil, sau pentru evenimentele geopolitice care cauzează un flux migratoriu. Ţara noastră asigură protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi a dezvoltat soluţii care pot fi aplicate în comun la nivel european pentru a ne asigura că ţările noastre nu sunt afectate de migraţia ilegală. De aceea, aderarea României la spaţiul Schengen poate fi doar o valoare adăugată pentru UE. (...) Fac apel, astfel, domnule cancelar, la analizarea obiectivă şi tehnică a argumentelor prezentate. Ele prezintă realitatea şi confirmă necesitatea ca anul acesta, în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne, România să fie primită în spaţiul Schengen. În speranţa că această scrisoare să producă efectul scontat, vă asigur de disponibilitatea mea la dialog privind acest subiect important pentru Uniunea Europeană, Austria şi România”, încheie Negrescu.

Cu ocazia vizitei efectuate în Austria, chestorul Parlamentului European a avut întâlniri de lucru cu primarul general şi guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar şi cu diferiţi reprezentanţi şi decidenţi din guvernul federal şi ministerul de interne austriac.

Austria s-a opus aderării Romoâniei la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici