Se anunţă o luptă strânsă între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen în turul doi. Cum vor vota ceilalţi candidaţi

Liderul în exerciţiu al Franţei, Emmanuel Macron, şi contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen se îndreaptă spre un tur doi de scrutin prezidenţial pe 24 aprilie, potrivit proiecţiilor după primul tur.

1069 afișări
Imaginea articolului Se anunţă o luptă strânsă între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen în turul doi. Cum vor vota ceilalţi candidaţi

Macron a obţinut 28,1-29,5% din voturi în primul tur, în timp ce Le Pen a obţinut 23,3-24,4% din voturi, potrivit estimărilor separate ale companiilor de sondaje Ifop, OpinionWay, Elabe şi Ipsos. Aceste estimări, publicate pe măsură ce se încheie votul, sunt de obicei foarte fiabile în Franţa.

Dacă se confirmă, acest rezultat ar stabili un duel între un liberal economic cu o viziune globalistă în Macron şi un naţionalist economic profund eurosceptic care, până la războiul din Ucraina, era un admirator deschis al preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

Cine va ocupa în continuare Palatul Elysee va depinde de modul în care vor vota contracandidaţii lui Macron şi Le Pen din primul tur

Candidata conservatoare Valerie Pecresse, Anne Hidalgo de la Socialişti, Yannick Jadot de la Verzi, Fabien Roussel de la Comunişti şi Jean-Luc Melenchon au declarat că îl vor susţine pe Macron pentru a bloca extrema dreaptă.

"Pentru ca Franţa să nu cadă în ura tuturor împotriva tuturor, vă invit solemn să votaţi pe 24 aprilie împotriva extremei drepte a lui Marine Le Pen", a declarat Hidalgo.

Pecresse a avertizat asupra unor "consecinţe dezastruoase" dacă Macron nu va câştiga turul doi.

"Ştim pentru cine nu vom vota niciodată. Nu trebuie să îi daţi o voce doamnei Le Pen" a declarat Melenchon.

Însă un alt candidat de extremă-dreapta, Eric Zemmour, va face apel la susţinători să o susţină pe Le Pen, a declarat Marion Marechal - care este o aliată a lui Zemmour şi nepoata lui Le Pen - pentru BFM TV.

În aplauzele susţinătorilor care scandau "Vom câştiga! Vom învinge!", Le Pen a spus că vrea să îi unească pe toţi francezii. Scrutinul "va fi o alegere de civilizaţie", a spus ea, adăugând că platforma sa îi va proteja pe cei slabi şi va face Franţa independentă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici