Se apropie Jocurile Olimpice şi catedrala Notre-Dame nu este încă reparată

  • Incendiul din 2019 ce a distrus catedrala a declanşat un val mare de emoţii şi de donaţii.
  • Oamenii care şi-au dorit să fie refăcută catedrala au donat aproximativ 850 de milioane de euro şi utilizarea lor este atent monitorizată.
  • Dar catedrala nu este încă reparată, iar Jocurile Olimpice din 2024 se apropie
439 afișări
Imaginea articolului Se apropie Jocurile Olimpice şi catedrala Notre-Dame nu este încă reparată

Wandrille de Préville- Wikipedia Commons

„O să o facem!”...

....a promis în cadrul discursului său televizat  preşedintele francez Emmanuel Macron. 

Dorinţa lui de a o vedea reconstruită în cinci ani este pe cale să devină realitate, crede el.

Cu patru ani mai devreme, celebrul monument gotic a luat foc pe 15 aprilie 2019.

Acoperişul şi turla ridicate de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc în 1859 au fost cuprinse de flăcări.

Emoţia a fost imensă, a exclamat Ghuilerme Ringunet pe Le Figaro, care se întreabă ce s-a întâmplat cu milioanele de euro colectate din donaţiile pentru Notre-Dame?

Reconstrucţia uneia dintre cele mai mari catedrale catolice din Europa a costat în total aproape 1 miliard de euro. Au fost donate între 840 şi 904 milioane de euro, scrie Les Echos.

În septembrie 2021, generalul Jean-Louis Georgelin, preşedintele instituţiei publice, a fost însărcinat cu reconstrucţia.

Cum sunt folosiţi banii şi care este stadiul lucrărilor?

Potrivit generalului Jean-Louis Georgelin, preşedintele instituţiei publice responsabile de reconstrucţie, suma colectată „permite să privim viitorul cu încredere”. Donatorii sunt atât francezi, cât şi străini, iar banii au fost distribuiţi între mai multe fundaţii şi entităţi. 

Georgelin nu a vrut să precizeze cum va fi repartizată suma în finanţarea lucrărilor de restaurare, care vor implica cei mai renumiţi ingineri, meseriaşi şi constructori din Franţa.

Calendarul lucrărilor ar trebui să fie respectat pentru o redeschidere în 2024, a reafirmat Georgelin.

Dar catedrala ar putea fi accesibilă turiştilor abia din 2025-2026 

În schimb, lucrările privind împrejurimile Notre-Dame sunt „de competenţa primăriei Parisului” şi „nu vor începe mai devreme de 2025”, ceea ce presupune ca turiştii să nu aibă acces la catedrală pe durata Jocurilor Olimpice.

Parisul ar avea de pierdut pe plan financiar dacă turiştii, care vin să vadă Jocurile Olimpice pe stadioanele Parisului, nu vor putea vizita  monumentul construit din anul 1163. 

În privinţa cheltuielilor pentru lucrările de fezabilitate a edificiului, care se vor încheia în vara aceasta,  au fost estimate la 165 de milioane de euro. 

Pentru donaţiile făcute în cursul anului 2019, statul francez a acordat o reducere fiscală de 75% pentru persoanele fizice care au donat 1000 de euro. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici