Secret Service cere să se antreneze într-o replică de opt milioane de dolari a Casei Albe

Secret Service, o unitate de elită a poliţiei însărcinată cu protecţia preşedintelui Statelor Unite, cere să se antreneze într-o replică a Casei Albe, a cărei valoare este estimată la opt milioane de dolari, a anunţat directorul agenţiei, Joseph Clancy, într-o audiere în Congres, relatează CNN.

118 afișări
Imaginea articolului Secret Service cere să se antreneze într-o replică de opt milioane de dolari a Casei Albe

Secret Service cere să se antreneze într-o replică de opt milioane de dolari a Casei Albe (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AP)

Clancy a subliniat în faţa membrilor Comisiei din cadrul Camerei Reprezentanţilor care aprobă cheltuielile Guvernului american că suma este destinată construirii unei replici a sediului preşedinţiei în care agenţii să se antreneze mai bine, în urma unor derapaje care, în opinia unor critici, ar fi putut să pună viaţa preşedintelui Barack Obama în pericol.

"În acest moment, practic ne antrenăm într-o parcare", a declarat directorul agenţiei. "Punem un gard improvizat şi ne antrenăm între gardul Casei Albe şi aceasta. Nu avem tufişuri, nu avem fântâni, nu avem o imagine realistă a Casei Albe", a deplâns el.

Directorul Secret Service a declarat că până şi câinii se descurcă cum pot în aceste condiţii, având în vedere că "răspund pe o suprafaţă tare şi nu pe iarbă".

"Este important să avem o replică adevărată a Casei Albe, pentru ca să putem să facem o treabă mai bună în acest antrenament integrat, între ofiţerii în uniformă ai diviziei noastre, agenţi şi echipele tactice", a adăugat el.

Terenul de antrenament al agenţiei, în Maryland, oferă doar "o simulare rudimentară, care nu respectă proporţiile, a părţii de nord a Casei Albe", a continuat Clancy, apreciind că o replică la scară le va oferi agenţilor "un mediu mai realist, propice scenariului exerciţiilor de antrenament".

Replica ar include faţada Casei Albe, aripile de est şi de vest, cabinele paznicilor, terenurile şi drumurile vecine, potrivit The New York Times (NYT).

Audierea lui Clancy are loc în contextul în care Secret Service se confruntă cu o nouă cercetare amănunţită, în urma unui incident recent în care doi agenţi, care s-ar fi aflat sub influenţa alcoolului, ar fi întrerupt o investigaţie în desfăşurarea cu privire la un pachet suspect în incinta Casei Albe. Cu doar şase luni în urmă, Secret Service nu a reuşit să oprească un intrus să sară gardu Casei Albe şi să pătrundă în reşedinţă, un incident care a declanşat multiple evaluări interne şi rapoarte cu privire la cauze.

Unul dintre aceste rapoarte a sugerat ca agenţii să antreneze în "condiţii care să reproducă mediul fizic" în care îşi desfăşoară activitatea.

De asemenea, Secret Service cere milioane de dolari pentru renovarea unui poligon de tragere şi modernizarea unui "sat tactic" de antrenament care încearcă să reproducă un mediu tipic urban.

Însă numeroşi critici - atât din interiorul, cât şi din exteriorul agenţiei - au apreciat că este necesar ca serviciul să abordeze probleme care ţin de cultura organizaţiei şi care ar putea să necesite o revizuire de sus în jos şi nu doar o " Casă Albă" falsă pentru antrenament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici