Secretarul general al NATO cere Turciei şi Siriei să "evite o escaladare" a crizei

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a îndemnat marţi Turcia şi Siria să "evite o escaladare" a crizei şi să dea dovadă de "moderaţie" în urma unei noi riposte, cu o zi înainte, a armatei turce, după lansarea unui obuz sirian asupra teritoriului turc.

186 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al NATO cere Turciei şi Siriei să "evite o escaladare" a crizei

Secretarul general al NATO cere Turciei şi Siriei să "evite o escaladare" a crizei (imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Noi sperăm că cele două ţări vor da dovadă de moderaţie şi vor evita o escaladare a crizei", a declarat Rasmussen în faţa presei, în deschiderea unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor Apărării din cadrul celor 28 de state membre NATO, inclusiv Turcia.

Rasmussen a salutat "moderaţia" Ankarei, care "are dreptul să se apere în cadrul dreptului internaţional".

După bombardarea miercuri seara a satului turc de frontieră Akçakale, în care au fost ucişi cinci civili, trupele turce răspund foc cu foc tirurilor siriene care le ating teritoriul, de efectuarea cărora consideră vinovată armata siriană.

"Turcia poate să conteze pe solidaritatea NATO. Avem toate planurile necesare pentru apărarea ţării, dacă este nevoie", a adăugat secretarul general al NATO, precizând că el speră "să nu fie necesar".

El a repetat poziţia Alianţei Nord-Atlantice, care susţine un "mesaj ferm şi unit" din partea comunităţii internaţionale adresat regimului Bashar al-Assad, în vederea unei "soluţionări politice" a crizei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici