Secretarul general al ONU face apel la calm în privinţa Kashmirului

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, face apel la calm în privinţa situaţiei din Kashmirul indian, potrivit unui comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

240 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU face apel la calm în privinţa Kashmirului

Secretarul general al ONU face apel la calm în privinţa Kashmirului

Guterres le solicită părţilor implicate să fie precaute în acest caz şi face referire la legislaţia internaţională. „Poziţia Naţiunilor Unite în legătură cu această regiune se bazează pe Carta Naţiunilor Unite şi pe rezoluţiile Consiliului de Securitate”, se arată în comunicat.

„Secretarul general reaminteşte de Acordul din 1972 privind relaţiile bilaterale dintre India şi Pakistan, cunoscut ca Acordul Simla, care stipulează că statutul Jammu şi Kashmir trebuie să fie stabilit prin mijloace paşnice, cu respectarea Cartei Naţiunilor Unite”, mai spune acesta.

Guterres s-a arătat îngrijorat şi de restricţiile impuse de autorităţile de la new Delhi în Kashmirul indian şi susţine că acestea ar putea afecta situaţia drepturilor omului în regiune.

Parlamentul de la New Delhi a votat marţi transformarea statului Jammu şi Kashmir în teritoriu federal, ceea ce ar permite Guvernului să aibă o mai mare autoritate asupra acestei regiuni.

Zeci de mii de militari suplimentari au fost trimişi în Kashmirul indian, regiune deja puternic militarizată, pentru a preveni izbucnirea unor proteste violente de amploare, iar mai mulţi politicieni au fost plasaţi în arest la domiciliu după anunţarea deciziei. Totodată, autorităţile au decis suspendarea serviciilor de telecomunicaţii.

Taguri:
onu,
india,
kashmir

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici