Secretarul general al ONU: MINUK acţionează în Kosovo în baza rezoluţiei 1244

Misunea ONU în Kosovo (MINUK) continuă să îşi întemeieze acţiunea pe prevederile rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care "rămâne în vigoare atât timp cât Consiliul nu ia o altă decizie", potrivit unui raport al secretarului general al organizaţiei, Ban Ki-moon.

29 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU: MINUK acţionează în Kosovo în baza rezoluţiei 1244

Secretarul general al ONU: MINUK acţionează în Kosovo în baza rezoluţiei 1244 (Imagine: Mediafax Foto)

"Declaraţia de independenţă şi evenimentele care au avut loc în Kosovo au lansat provocări importante pentru MINUK şi capacitatea sa de a-şi exercita autoritatea administrativă", continuă secretarul general în raportul adresat Consiliului de Securitate.

"Pentru a face faţă acestor provocări, MINUK, condusă de necesitatea imperativă de a asigura pacea şi securitatea în Kosovo, a acţionat şi va continua să acţioneze, într-o manieră realistă şi practică şi conform evoluţiei situaţiei", adaugă Ban.

El a precizat că "orice act de violenţă, care va fi îndreptat împotriva MINUK sau a membrilor diverselor comunităţi din Kosovo, este inacceptabil şi nu va fi tolerat".

El a cerut tuturor părţilor să se "abţină de la orice act sau declaraţie care ar putea pune în pericol pacea, conduce la violenţe şi compromite securitatea în Kosovo şi în regiune".

MINUK împreună cu o forţă a NATO (KFOR) au fost mobilizate în Kosovo cu termen provizoriu în baza rezoluţiei 1244, adoptată în iunie 1999, după confruntările din 1998-1999 între forţele sârbe şi separatiştii albanezi din Kosovo.

Serbia, sprijinită de aliatul său tradiţional Rusia, se opune în continuare independenţei Kosovo, regiune pe care o consideră leagănul istoric al culturii sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici