Sectarismul liderilor irakieni a contribuit la avansarea jihadiştilor, apreciază generalul Dempsey

Militanţii islamişti au provocat rapid derută în rândul armatei irakiene, în nordul ţării, deoarece Guvernul irakian - condus de către şiiţi - a urmat o politică de marginalizare a sunniţilor, a apreciat miercuri şeful Statului Major american interarme, generalul Martin Dempsey.

275 afișări
Imaginea articolului Sectarismul liderilor irakieni a contribuit la avansarea jihadiştilor, apreciază generalul Dempsey

Martin Dempsey (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dempsey a confirmat că Bagdadul le-a solicitat un ajutor aerian americanilor, cu scopul de a-i respinge pe extremiştii sunniţi. Însă el a apreciat că puterea politică din Irak a plantat sămânţa crizei cu care confruntă în prezent.

"Nu prea mai era de făcut mare lucru pentru a se uita în ce măsură Guvernul Irakului şi-a neglijat cetăţenii. Tocmai acest lucru se află la originea problemei actuale", le-a spus ofiţerul cu cel mai înalt grad din armata americană unor membri ai Congresului, unde a fost întrebat dacă Statele Unite ar fi putut să împiedice avansarea militanţilor sunniţi.

El a subliniat că oficiali americani i-au avertizat în mai multe rânduri pe lideri irakieni asupra riscurilor pe care şi le asumă prin politica de excludere a anumitor comunităţi religioase. Însă sfatul le-a fost complet ignorat, a deplâns el.

În plus, în confruntări recente din nordul ţării, militanţi din cadrul grupării sunnite Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au "răsplătit cu aceeaşi monedă" anumiţi ofiţeri din armata irakiană.

În "absenţa" gradaţilor, "soldaţii nu vor sta acolo să vadă ce mai întâmplă", a adăugat el.

Generalul Dempsey le-a mai spus congresmenilor că oficiali militari americani "lucrează să-i propună diferite opţiuni" lui Barack Obama. Însă el a precizat totodată că sunt necesare mai multe informaţii, dată fiind rapiditatea evoluţiilor pe teren.

"Nu este la fel de uşor ca şi cum te-ai uita la o înregistrare video cu un convoi pe un iPhone şi ai ataca imediat", a subliniat el, citând exemplul unei baze militare de lângă Mosul, care a trecut de două ori de sub controlul unei tabere sub controlul celeilalte în doar 36 de ore.

În aceeaşi audiere, secretarul Apărării Chuck Hagel a notat, la rândul său, că Guvernul de la Bagdad nu şi-a onorat promisiunea de a institui o cooperare reală cu lideri sunniţi şi kurzi.

De asemenea, Arabia Saudită l-a acuzat luni în mod deschis pe premierul irakian Nuri al-Maliki, un şiit, că a adus Irakul pe marginea prăpastiei prin politica sa de excludere a sunniţilor şi a reclamat formarea unui Guvern de uniune naţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici