Şeful CIA: ISIS a folosit de mai multe ori arme chimice. Este vital să fie tăiate rutele de contrabandă

Gruparea teroristă Stat Islamic a utilizat de mai multe ori arme chimice pe câmpul de luptă şi poate produce cantităţi mici de clor şi gaz muştar, a avertizat şeful CIA, John Brennan, într-un interviu pentru CBS.

2121 afișări
Imaginea articolului Şeful CIA: ISIS a folosit de mai multe ori arme chimice. Este vital să fie tăiate rutele de contrabandă

Şeful CIA: ISIS a folosit de mai multe ori arme chimice. Este vital să fie tăiate rutele de contrabandă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

"De mai multe ori, gruparea Stat Islamic a folosit arme chimice pe câmpul de luptă", a spus, John Brennan, pentru postul american de televiziune, relatează AFP, citat de Pro TV.
 
"CIA crede că Daesh (nr. acronimul pentru Stat Islamic în limba arabă) are capacitatea de a fabrică cantităţi mici de clor şi gaz muştar", a explicat Brennan. 
 
Întrebat dacă jihadiştii pot să exporte aceste produse chimice în afară Irakului sau Siriei, şeful CIA a răspuns: "De aceea, este foarte important să fie tăiate rutele de transport şi contrabandă folosite".

Marţi, coordonatorul agenţiilor de informaţii americane James Clapper a afirmat că gruparea Statul Islamic "a folosit produse chimice toxice în Irak şi Siria", inclusiv gaz muştar, aminteşte France Presse.

Acesta a explicat că este pentru prima dată când o grupare extremistă a produs şi utilizat un agent chimic într-un atac după atentatul cu gaz sarin în metroul din Tokyo în 1995.
 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici