Şeful forţelor speciale americane: O retragere totală din Afganistan ar putea facilita resurgenţa Al-Qaida

Ameninţarea pusă de Al-Qaida în nord-vestul Pakistanului a fost "redusă în mod semnificativ", dar o retragere totală din Afganistan a forţelor americane riscă să faciliteze resurgenţa sa, a avertizat joi şeful forţelor speciale americane.

156 afișări
Imaginea articolului Şeful forţelor speciale americane: O retragere totală din Afganistan ar putea facilita resurgenţa Al-Qaida

Şeful forţelor speciale americane: O retragere totală din Afganistan ar putea facilita resurgenţa Al-Qaida (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă ne vom retrage toţi militarii (...), atunci, cu siguranţă, va fi mai dificil să facem faţă ameninţării" în regiune, a avertizat amiralul William McRaven, în cadrul unei audieri în faţa Comisiei Forţelor Armate a Camerei Reprezentanţilor.

Riscul unei resurgenţe a reţelei teroriste Al-Qaida este, potrivit lui, "inerent în zonele tribale (pakistaneze), la nordul Afganistanului, în Kunar şi Nuristan", a precizat şeful forţelor speciale americane.

Preşedintele american Barack Obama intenţionează să lase în Afganistan după 2014 un contingent de aproximativ 10.000 de bărbaţi, printre care membri ai forţelor speciale pentru misiuni antiterorism. Însă el se confruntă cu ostilitatea preşedintelui afgan Hamid Karzai, care refuză să parafeze acordul bilateral ce autorizează această prezenţă. În lipsa parafării acordului, preşedintele american se declară pregătit să ia în calcul o retragere totală a forţelor americane.

Al-Qaida "centru" este "slăbită în mod semnificativ", dar "ameninţarea s-a deplasat" în Yemen (AQPA), Sahel (AQMI), Irak şi în Siria, a constatat amiralul McRaven.

Ameninţarea teroristă împotriva teritoriului american este "mai mică decât acum cinci sau zece ani, când Al-Qaida centru era mai puternică", a recunoscut el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici