Şeful MI6 spune că Rusia, China şi Iran sunt trei dintre cele mai mari ameninţări la adresa Marii Britanii

  • Richard Moore, a declarat că cele trei ţări şi terorismul internaţional constituie cele „patru mari" probleme de securitate cu care se confruntă spionii britanici.
  • Şeful MI6 a transmis că Moscova a sponsorizat tentative de asasinări, precum otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia în 2018, orchestrează atacuri cibernetice şi încercări de a interveni în procesele democratice ale altor ţări.
  • Până în 1992, guvernul britanic a refuzat să confirme existenţa MI6. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că în Primul Război Mondial, Marea Britanie avea cel mai eficient serviciu de informaţii de externe din lume.
2721 afișări
Imaginea articolului Şeful MI6 spune că Rusia, China şi Iran sunt trei dintre cele mai mari ameninţări la adresa Marii Britanii

FOTO Asharq al-Awsat

China, Rusia şi Iranul reprezintă trei dintre cele mai mari ameninţări la adresa Marii Britanii într-o lume instabilă şi în schimbare rapidă, a declarat marţi şeful agenţiei britanice de informaţii externe.
 
Şeful MI6, Richard Moore, a declarat că cele trei ţări şi terorismul internaţional constituie cele „patru mari" probleme de securitate cu care se confruntă spionii britanici.
 
În primul său discurs public de când a devenit şef al Serviciului Secret de Informaţii, cunoscut şi sub numele de MI6, în octombrie 2020, Moore a declarat că China este „cea mai mare prioritate" a agenţiei de informaţii, deoarece conducerea ţării susţine din ce în ce mai mult „acţiuni îndrăzneţe şi decisive" pentru a-şi promova interesele. A clasat China drept un stat autoritar cu valori diferite de ale lor şi a spus că Beijingul desfăşoară „operaţiuni de spionaj la scară largă" împotriva Regatului Unit şi a aliaţilor săi. Totodată, şeful MI6 a mai afirmat că aceştia încearcă să „distorsioneze discursul public şi procesul de luare a deciziilor politice" şi exportă tehnologie care facilitează buna funcţionare a unei reţele de control în regim autoritar în întreaga lume.
 
Moore a spus că Marea Britanie continuă, de asemenea, să se confrunte cu o gravă ameninţare din partea Rusiei. Acesta a transmis că Moscova a sponsorizat tentative de asasinări, precum otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia în 2018, orchestrează atacuri cibernetice şi încercări de a interveni în procesele democratice ale altor ţări.
 
„Noi, aliaţii şi partenerii noştri trebuie să ne opunem şi să descurajăm activitatea Rusiei care contravine sistemului internaţional bazat pe reguli", a declarat şeful MI6.
 
Moore a declarat că Iranul reprezintă, de asemenea, o ameninţare majoră şi că foloseşte grupul politic şi militant Hezbollah, „un stat în stat", pentru a alimenta tulburările politice din ţările vecine. A mai susţinut că spionii britanici trebuie să renunţe la o parte din secretul lor adânc înrădăcinat şi să caute ajutor din partea firmelor de tehnologie pentru a câştiga o cursă a înarmării în domeniul securităţii cibernetice, care oferă ţărilor şi grupurilor ostile tot mai multe capacităţi cibernetice.
 
În discursul său de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, a declarat că potenţialul perturbator al inteligenţei artificiale şi al altor tehnologii care se dezvoltă rapid înseamnă că agenţia de spionaj trebuie să „devină mai deschisă pentru a rămâne secretă”, într-o lume a schimbărilor tehnologice destabilizatoare.
 
„Potrivit unor evaluări, este posibil ca în următorii 10 ani să experimentăm un progres tehnologic mai mare decât în secolul trecut, cu un impact perturbator egal cu cel al Revoluţiei Industriale. Adversarii noştri investesc bani şi ambiţii în stăpânirea inteligenţei artificiale, a calculului cuantic şi a biologiei sintetice, deoarece ştiu că stăpânirea acestor tehnologii le va oferi un avantaj", a mai spus Moore.
 
Pentru a ţine pasul, el a spus că spionii britanici urmăresc acum parteneriate cu comunitatea tehnologică pentru a ajuta la dezvoltarea unor tehnologii de clasă mondială pentru a rezolva cele mai mari probleme ale misiunii noastre.
 
Moore a declarat că colaborarea cu sectorul privat reprezintă o schimbare radicală pentru o organizaţie învăluită în secret. Până în 1992, guvernul britanic a refuzat să confirme existenţa MI6. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că în Primul Război Mondial, Marea Britanie avea cel mai eficient serviciu de informaţii de externe din lume. Organizaţia a devenit treptat mai deschisă în ultimii ani, permiţând chiar publicarea unui istoric autorizat, deşi acesta merge doar până în 1949.
 
MI6 a început să îşi numească public şeful, care foloseşte numele de cod C, în anii 1990, iar Moore este primul şef al serviciului cu un cont de Twitter. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici