Şeful misiunii de monitorizare a UE şi-a început misiunea la Tbilisi

Şeful misiunii de monitorizare a UE în Georgia, Hansjorg Haber, a ajuns la Tbilisi pentru a pregăti trimiterea a 200 de observatori care vor controla retragerea soldaţilor ruşi din apropierea Osetiei de Sud şi Abhaziei, a anunţat duminică un oficial georgian.

26 afișări
Imaginea articolului Şeful misiunii de monitorizare a UE şi-a început misiunea la Tbilisi

Şeful misiunii de monitorizare a UE şi-a început misiunea la Tbilisi

"Haber a ajuns sâmbătă în capitala georgiană şi se va întâlni începând de luni cu oficiali georgieni", a declarat secretarul Consiliului de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia.

Potrivit unui diplomat occidental, Haber trebuie să se întâlnească cu premierul georgian Lado Gurghenidze.

Potrivit aceleiaşi surse, primele contingente de observatori trebuie să sosească în Georgia la începutul săptămânii.

Cei 200 de observatori ai Uniunii Europene trebuie să fie trimişi în Georgia până la 1 octombrie şi au ca misiune să monitorizeze "respectarea totală, pe teritoriul Georgiei", a planului de pace cu şase puncte, din 12 august.

Acest acord prevede retragerea trupelor ruseşti, care se află în zonele adiacente Osetiei de Sud şi Abhaziei, pe poziţiile lor anterioare datei de 7 august, ziua declanşării conflictului, în zece zile după trimiterea observatorilor.

Europenii speră că observatorii vor putea intra ulterior în teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Premierul rus, Vladimir Putin, apreciază însă că o astfel de mobilizare este condiţionată de acordul autorităţilor celor două regiuni.

Numai Moscova, care a recunoscut independenţa pe 26 august a celor două republici separatiste georgiene, acordă legitimitate acelor autorităţi.

Principalele ţări care contribuie la misiunea UE sunt Franţa, Germania, Italia şi Polonia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici