Şeful misiunii ONU în Afganistan s-a întâlnit cu talibani, pentru discuţii despre pace

Şeful misiunii ONU în Afganistan, Kai Eide, s-a întâlnit cu membri activi ai talibanilor la Dubai, în ianuarie, în vederea negocierilor de pace, a declarat joi, la Londra, un oficial al ONU.

47 afișări
Imaginea articolului Şeful misiunii ONU în Afganistan s-a întâlnit cu talibani, pentru discuţii despre pace

Şeful misiunii ONU în Afganistan, Kai Eide (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Talibanii au făcut o ofertă trimisului special pentru a discuta despre negocieri de pace", a precizat oficialul, cu prilejul conferinţei de la Londra pe tema Afganistanului.

"Această informaţie a fost transmisă Guvernului afgan, iar ONU speră că Guvernul afgan va profita de această oportunitate", a adăugat acesta.

Oficialul nu a precizat ce membri talibani au participat la această întâlnire, dar a menţionat că aceasta s-a desfăşurat la cererea rebelilor.

Referitor la rezultatele acestei întâlniri, oficialul a explicat "că nu a fost vorba de o reuniune în vederea luării unor decizii".

"A fost o abordare din partea talibanilor faţă de ONU privind posibilitata de a începe negocierile de pace cu Guvernul afgan", a precizat acesta.

Purtătorul de cuvânt al emisarului ONU în Afganistan, Aleem Siddique, nu a comentat aceste informaţii. "Toate negocierile de pace vor fi desfăşurate de Guvernul afgan", a adăugat el.

Kai Eide, care şi va încheia mandatul de şef al misiunii ONU în Afganistan în martie, a fost unul dintre principalii delegaţi la conferinţa de la Londra privind viitorul Afganistanului.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a făcut apel la dialog cu talibanii, pe care el l-a început în urmă cu câţiva ani. El este sprijinit în această politică a mâinii întinse în cadrul conferinţei care reuneşte reprezentanţi a circa 70 de state.

Reuniunea de la Londra, una dintre cele mai importante pe tema Afganistanului, a avut ca rezultat instituirea unui fond internaţional în vederea sprijinirii reintegrării.

Hamid Karzai a anunţat totodată o "jirga a păcii" (adunarea tribală tradiţională) pentru a pune în aplicare această reconciliere.

El a precizat însă că Guvernul său nu va discuta decât cu afganii care resping al-Qaida şi care recunosc Constituţia adoptată după îndepărtarea talibanilor în 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici