Şeful ONU cere reînnoirea acordului privind cerealele pentru "securitatea alimentară" globală

Secretarul general al ONU a îndemnat Rusia şi Ucraina să reînnoiască acordul prin care au fost exportate peste 8 milioane de tone de cereale din Ucraina şi care a dus la scăderea preţurilor mondiale la alimente.

182 afișări
Imaginea articolului Şeful ONU cere reînnoirea acordului privind cerealele pentru "securitatea alimentară" globală

Şeful ONU cere reînnoirea acordului privind cerealele pentru "securitatea alimentară" globală

Antonio Guterres a cerut, de asemenea, ca şi alte ţări, în special din vest, să grăbească eliminarea obstacolelor care blochează exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, relatează Agenţia France-Presse.

Purtătorul de cuvânt al şefului ONU a declarat vineri că Guterres a subliniat urgenţa reînnoirii acordului pentru "a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume".

Acordul dintre Ucraina şi Rusia - furnizori importanţi de cereale în întreaga lume - a fost negociat de ONU şi Turcia în iulie şi urmează să expire la 19 noiembrie.

Ambasadorul rus la ONU a declarat miercuri că, înainte ca Moscova să discute o reînnoire, "Rusia trebuie să vadă exportul de cereale şi îngrăşăminte pe piaţa mondială, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la începutul acordului".

El a spus că obstacolele cu care se confruntă exporturile Rusiei includ obţinerea de asigurări pentru nave, efectuarea de tranzacţii financiare, găsirea de porturi de escală pentru navele ruseşti şi eliberarea de îngrăşăminte pe navele reţinute în porturile europene.

Guterres a declarat că reluarea exporturilor de cereale ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră "a contribuit în mod semnificativ la scăderea preţurilor la grâu şi la alte mărfuri".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici