Senatul american a votat închiderea dezbaterilor privind planul de relansare economică

Giganticul plan de relansare a economiei americane, susţinut de preşedintele Barack Obama, a traversat luni o etapă decisivă în Senat, care a votat închiderea dezbaterilor cu 61 de voturi pentru şi 36 împotrivă, înaintea unei eventuale adoptări a acestuia, marţi.

35 afișări
Imaginea articolului Senatul american a votat închiderea dezbaterilor privind planul de relansare economică

Senatul american a votat închiderea dezbaterilor privind planul de relansare economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Democraţii din Senat, care deţin 58 de locuri din cele 100, au nevoie de voturile a cel puţin doi republicani pentru a strânge cele 60 de voturi necesare pentru închiderea dezbaterilor.

Această victorie de procedură a democraţilor deschide calea adoptării marţi, într-un nou vot, a proiectului planului de relansare de către Camera superioară.

Planul de relansare trebuie să obţină voturile majorităţii democrate şi a trei senatori republicani. Costul acestuia se ridică la 780 de miliarde de dolari la care se adaugă două amendamente suplimentare crescând costul total la 838 de miliarde, potrivit ultimelor cifre ale biroului pentru Buget din cadrul Congresului (CBO).

Acest nou text este un compromis elaborat de un grup de senatori moderaţi din cadrul a două comisii. El va înlocui proiectul precedent în valoare de aproape 940 de miliarde de dolari.

Dacă textul este aprobat de Senat, acesta va trebui adaptat după cel deja adoptat de Camera Reprezentanţilor la sfârşitul lui ianuarie, fără voturile republicanilor. Textul redactat în urma unei "şedinţe" de consultări între cele două camere, va fi supus votului Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, care a adoptat deja un plan în valoare de 819 miliarde de dolari.

Majoritatea celor 41 de republicani din Senat se opune însă în continuare acestui plan.

Luni, senatorul John McCain, fost candidat la preşedinţie, şi-a reiterat opoziţia faţă de acesta, după cum au făcut-o vineri seara şi democraţii şi republicanii moderaţi, considerând că suma este prea mare.

"Nu este un text care trece dincolo de diviziunile partizane", a declarat acesta adăugând că "numai" trei dintre colegii săi republicani vor vota acest text.

"Comitem un act de jaf generaţional", a avertizat acesta, făcând aluzie la datoriile pe care le vor moşteni generaţiile următoare de americani.

De altfel, senatorul Edward Kennedy, care fusese internat în ziua învestiturii lui Barack Obama, a revenit printre colegii săi pentru a vota în favoarea închiderii dezbaterilor.

Liderul majorităţii democrate, Harry Reid, a declarat înaintea votului că milioanele de americani afectaţi de criza economică "merită" să audă aceste câteva cuvinte: "sosesc ajutoarele".

Obama a făcut luni presiuni asupra Congresului pentru adoptarea "imediată" a planului de relansare şi a avertizat cu privire la riscurile unei "catastrofe" economice mai mari în cazul "paraliziei" la Washington.

Obiectivul textului intitulat "plan de relansare şi reinvestire americană în 2009" insistă pe crearea sau salvarea a trei-patru milioane de locuri de muncă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici