Senatul american elimină un obstacol în calea ratificării Tratatului START

Senatul american a respins, sâmbătă, o încercare a opoziţiei republicane de a bloca ratificarea tratatului de dezarmare nucleară START, printr-un amendament care viza eliminarea din preambulul acestuia a referirilor la apărarea antirachetă.

24 afișări
Imaginea articolului Senatul american elimină un obstacol în calea ratificării Tratatului START

Senatul american elimină un obstacol în calea ratificării Tratatului START (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amendamentul, iniţiat de senatorul republican John McCain, a fost respins cu 59 de voturi împotrivă, inclusiv trei ale unor aleşi republicani, şi 37 pentru.

Preşedintele Barack Obama i-a transmis sâmbătă liderului minorităţii republicane, Mitch McConnell, o scrisoare în care îşi exprimă speranţa că tratatul va fi ratificat până la sfârşitul anului şi afirmă că acesta nu afectează planurile SUA de instalare a sistemului de apărare antirachetă. "Noul tratat START nu implică nici o limitare pentru dezvoltarea sau desfăşurarea programelor noastre de apărare antirachetă", a afirmat Obama.

"Mă îngrijorează (...) faptul că guvernul rus crede că această clauză a preambulului implică o obligaţie pentru SUA, care împiedică apărarea noastră antirachetă", a declarat McCain.

Dezbaterile vor continua în zilele următoare, senatorii urmând să discute şi alte amendamente.

Senatul a început dezbaterea tratatului miercuri, în pofida ostilităţii unei părţi a opoziţiei republicane, decisă să obstrucţioneze prin orice mijloace procesul de ratificare. Pentru adoptarea documentului, sunt necesare 67 de voturi, iar majoritatea democrată are şanse să obţină numărul necesar de voturi.

Senatorul democrat John Kerry a apreciat că dezbaterea tratatului este "esenţială pentru securitatea" Statelor Unite. "Avem ocazia să reducem pericolul armelor nucleare într-un mod real şi foarte măsurabil", a spus el.

Tratatul START de reducere a arsenalelor strategice prevede limitarea la 1.550 a numărului de focoase nucleare pentru Rusia şi SUA, reprezentând o reducere cu 30 la sută faţă de nivelul stabilit în 2002.

Duma de Stat a Rusiei a anunţat că nu va ratifica tratatul decât după aprobarea acestuia în Senatul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici