Separatiştii proruşi intenţionează să evacueze 700.000 de persoane din Doneţk. Occidentul consideră că este un pretext ca Rusia să atace Ucraina

  • Liderul Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat evacuarea locuitorilor regiunii în sud-estul Rusiei.
  • O explozie puternică s-a produs, vineri seară, în centrul oraşului ucrainean Doneţk, în apropierea sediului administraţiei separatiste, afirmă surse citate de agenţia RIA Novosti.
  • Statele Unite consideră anunţul evacuării drept o manevră, fiind un pretext pentru un atac asupra Ucrainei.
  • Separatiştii au declarat că intenţionează să evacueze 700.000 de persoane.
8230 afișări
Imaginea articolului Separatiştii proruşi intenţionează să evacueze 700.000 de persoane din Doneţk. Occidentul consideră că este un pretext ca Rusia să atace Ucraina

Sursa Foto-Twitter

UPDATE: Iată unde vor fi amplasate centre de cazare temporară pentru evacuaţii din Donbass în regiunea Rostov:

• raionul Millerovsky
• raionul Tarasovsky
• districtul Kamensky
• raionul Krasnosulinsky
• districtul Rodionovo-Nesvetaysky
• districtul Kuibyshevsky
• Regiunea Matveevo-Kurgan
• raionul Neklinovsky
• oraşul Kamensk-Şahtinski

UPDATE:  "Ucraina nu comite şi nu plănuieşte să comită acte de sabotaj în Donbas. Respingem categoric tentativele Rusiei de agravare a situaţiei care este deja tensionată. Noi menţinem angajamentul ferm pentru o soluţionare politico-diplomatică şi, împreună cu partenerii, maximizăm eforturile pentru reducerea tensiunilor şi menţinerea situaţiei în cadrul dialogului diplomatic", a transmis Ministerul de Externe de la Kiev, citat de cotidianul The Guardian.

UPDATE:  Vehiculul care a explodat vineri seară în oraşul separatist ucrainean Doneţk aparţine comandantului unui grup insurgent, iar incidentul nu s-a soldat cu victime, anunţă surse citate de presa locală.

Conform agenţiei de presă din Doneţk (Donetsk News Agency), a explodat vehiculul lui Denis Sinenkov, şeful Miliţiei din autoproclamata "Republică Populară Doneţk". Nimeni nu a fost rănit în explozie, dar vehiculul de teren a fost distrus, potrivit agenţiei Tass.

UPDATE: Separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei au declarat vineri că intenţionează să evacueze aproximativ 700.000 de persoane în Rusia din autoproclamata Republică Populară Doneţk.

Majoritatea acestor locuitori sunt vorbitori de limbă rusă şi mulţi dintre ei au primit deja cetăţenia rusă. Ucraina spune că persoanele care conduc Republica Populară Doneţk nu sunt separatişti, ci reprezentanţi ai Rusiei, ceea ce Kremlinul neagă, scrie Reuters. 

Ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a reacţionat în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen cu privire la evacuarea civililor. "Nimeni nu vrea să se urce în autobuze pentru că nimeni nu vrea să fie evacuat. Acesta este genul de ştiri pe care trebuie să le difuzăm şi, pentru că este important să facem distincţia între dezinformările care duc la escaladare" a declarat aceasta.

UPDATE: Statele Unite au catalogat anunţul evacuării în Rusia a civililor din estul Ucrainei drept o manevră „cinică”, considerând-o drept pregătire pentru un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.

Este cinic şi crud să folosim fiinţe umane ca pioni pentru a distrage atenţia lumii de la faptul că Rusia îşi adună trupe pentru atac”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.

UPDATE: Potrivit agenţiei Interfax, civilii din Donbas vor fi transportaţi vineri seară cu autobuzele în Rusia, începând cu ora locală 20:00. Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, declarase anterior că civilii de etnie rusă vor fi primiţi în regiunea Rostov a Federaţiei Ruse. Au fost cozi interminabile la bancomate şi benzinării în Doneţk. Oamenii nu au vrut să plece până nu şi-au scos economiile. 

Ştirea iniţială

Conform martorilor, un vehicul a explodat într-o parcare situată în apropierea sediului Administraţiei "Republicii Populare Doneţk", nerecunoscută internaţional. Clădirile învecinate nu au fost afectate.

Incidentul intervine în contextul intensificării confruntărilor militare între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Liderul autoproclamatei "Republici Populare Doneţk", Denis Puşilin, a anunţat vineri iniţierea operaţiunilor de evacuare a civililor de etnie rusă. Preşedinţia Rusiei a negat, conform BBC, că ar fi început operaţiuni de evacuare din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, deşi liderii insurgenţi susţin că se coordonează cu Moscova.

Denis Puşilin, şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a anunţat vineri evacuarea locuitorilor regiunii în sud-estul Rusiei în urma intensificării bombardamentelor. Puşilin a declarat că Rusia a fost de acord să găzduiască persoanele care doresc să plece din zona de conflict.

Începând de astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare în masă a populaţiei în Federaţia Rusă. Mai întâi, femeile, copiii şi bătrânii trebuie să fie evacuaţi”, a spus Puşilin.

Potrivit lui Denis Puşilin, locuitorii regiunii ocupate Doneţk vor fi primiţi în regiunea Rostov a Federaţiei Ruse, iar trecerea punctelor de trecere a frontierei va fi accelerată. Puşilin a spus că armata ucraineană şi-a mărit forţele la graniţa cu teritoriul necontrolat şi este „gata să pună mâna pe Donbasul prin forţă: „Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ordona în curând armatei să treacă la ofensivă”. 

Bombardamentele din Ucraina au reînnoit temerile occidentale privind o invazie iminentă a Rusiei. În regiunea Doneţk, observatorii internaţionali au înregistrat în ultimele zile 189 de încălcări ale încetării focului, inclusiv 128 de explozii. În perioada de raportare anterioară, au fost înregistrate sub 25 de încălcări ale încetării focului în regiune. În regiunea Luhansk, observatorii au fost înregistrat 402 încălcări ale încetării focului, inclusiv 188 de explozii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici