Serbia vrea să adere la UE indiferent de poziţia blocului comunitar în dosarul Kosovo

Serbia este ferm decisă să continue eforturile de aderare la Uniunea Europeană, în pofida sprijinului manifestat de majoritatea celor 27 de state membre pentru independenţa Kosovo, a declarat, vineri, preşedintele sârb Boris Tadici.

1 afișare
Imaginea articolului Serbia vrea să adere la UE indiferent de poziţia blocului comunitar în dosarul Kosovo

Serbia vrea să adere la UE indiferent de poziţia blocului comunitar în dosarul Kosovo

"Cei care spun astăzi că, în cazul unei soluţii nefavorabile (în dosarul Kosovo), Serbia nu ar trebui să mai adere la UE, (...) ignoră interesele vitale ale ţării noastre şi cer împingerea Serbiei spre izolare şi ruină economică", a declarat Tadici într-un interviu acordat cotidianului Politika.

"Vreau să fiu foarte clar: Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo şi va continua să lupte în mod paşnic şi democratic atât timp cât este necesar", a subliniat preşedintele sârb.

"Dar nu vreau să mai permit cuiva, prin iresponsabilitatea de care dă dovadă, să pună sub semnul îndoielii viitorul acestei generaţii şi al generaţiilor viitoare", a adăugat el.

"Drumul spre Europa este o soluţie mai bună decât cealaltă opţiune care este izolarea ţării", a apreciat Tadici.

În timp ce independenţa Kosovo pare inevitabilă, liderii europeni speră să poată convinge Priştina să o declare după alegerile prezidenţiale sârbe, prevăzute pentru data de 20 ianuarie.

Cancelariile europene speră ca Tadici să fie reales pentru a limita ascensiunea formaţiunilor naţionaliste care ar putea fi generată de pierderea provinciei Kosovo, considerată de Belgrad drept leagănul culturii şi religiei naţionale.

"În cazul în care Kosovo este recunoscut şi devine membru al UE, în timp ce noi rămânem în izolare, tocmai în acest mod ne vom îndepărta de locurile noastre sfinte, precum (mănăstirile) Gracaniţa şi Decani şi de identitatea noastră", a subliniat Tadici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici