Serghei Lavrov: Rusia va facilita contactele dintre Kiev şi rebeli "în următoarele zile"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat luni că Rusia va facilita contactele dintre Kiev şi rebelii proruşi "în următoarele zile", în timp ce cancelarul german Angela Merkel a cerut Moscovei să facă presiuni asupra separatiştilor.

849 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Rusia va facilita contactele dintre Kiev şi rebeli "în următoarele zile"

Serghei Lavrov: Rusia va facilita contactele dintre Kiev şi rebeli "în următoarele zile" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În următoarele zile, din ceea ce ştiu, vor exista unele contacte (între Kiev şi separatiştii proruşi), vom încerca tot posibilul pentru a facilita aceste contacte", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman.

Un "dialog direct" între beligeranţi este "esenţial" pentru relansarea procesului de pace, a apreciat Lavrov, cerându-le "ţărilor occidentale (...) să nu facă nimic care să dea impresia autorităţilor de la Kiev că toate acţiunile lor sunt automat susţinute de occidentali".

Şeful diplomaţiei ruse a reacţionat la un apel al cancelarului german Angela Merkel, care i-a cerut duminică lui Vladimir Putin să "facă presiuni asupra separatiştilor".

Sâmbătă, conflictul din estul Ucrainei a cunoscut o nouă escaladare a situaţiei, cu moartea a 30 de civili şi rănirea altor 90 de persoane în bombardamentele de la Mariupol, atribuite separatiştilor.

Ministrul rus a insistat totuşi asupra faptului că "în urmă cu o săptămână, preşedintele (ucrainean) Petro Poroşenko a anunţat public reluarea ostilităţilor, la câteva zile după întâlnirea de la Berlin", la încheierea căreia şefii diplomaţiei ucrainene, franceze, germane şi ruse au cerut între altele încetarea ostilităţilor.

Lavrov a denunţat "tentativele (ucrainene) de a deturna procesul de pace" destinat încetării conflictului soldat deja cu peste 5.000 de morţi în estul Ucrainei începând din aprilie, potrivit ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici