Serie de plângeri împotriva votului simbolic din Catalonia, inclusiv contra lui Mas

O serie de plângeri au fost depuse împotriva votului simbolic organizat duminică privind independenţa Cataloniei, una dintre ele vizându-l pe preşedintele acestei puternice regiuni din nord-estul Spaniei, cerând arestarea orgaizatorilor şi închiderea secţiilor de votare.

157 afișări
Imaginea articolului Serie de plângeri împotriva votului simbolic din Catalonia, inclusiv contra lui Mas

Serie de plângeri împotriva votului simbolic din Catalonia, inclusiv contra lui Mas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Micul partid spaniol UPyD a depus duminică, la Barcelona, o plângere pentru "nesupunere şi prevaricaţiune" împotriva preşedintelui Cataloniei, Artur Mas, şi a doi dintre membrii Guvernului acestuia, şi anume Irene Rigau (Edicaţie), şi Ramon Espadaler (Interne), potrivit textului obţinut de AFP.

În plângere se solicită "evacuarea şi închiderea", de către forţele de ordine, a "liceelor şi altor clădiri publice în care este organizată consultarea", "confiscarea tuturor materialelor" utilizate la vot şi "arestarea şi punerea la dispoziţia justiţiei a autorilor, complicilor şi altor responsabili" de organizarea acestuia.

Un opozant îndârjit faţă de orice scrutin privind independenţa regiunii, Guvernul spaniol al lui Mariano Rajoy a sesizat în două rânduri Tribunalul Constituţional, pentru a împiedica votul de duminică. Tribunalul a dispus suspendarea votului simbolic, în aşteptarea unei decizii pe fond.

"Votul (...) este, în mod flagrant şi evident, contrar suspendării (decise de către) Tribunalul Constituţional", denunţă în plângerea sa UPyD, un partid care respinge naţionalismul regional.

Altă plângere a fost depusă sâmbătă, cu titlu personal, de doi purtători de cuvânt ai Asociaţiei Societatea Civilă Catalană (SCC), înfiinţată în aprilie cu misiunea de a pune capăt "spiralei tăcerii" faţă de puternicul mesaj separatist.

În plângerile lor, Daniel Arenas şi Juan Arza au denunţat "încălcarea deciziei dictate de Tribunalul Constituţional, potrivit căreia Generalitat nu trebuie să folosească niciun mijloc public pentru a organiza acest proces de particpare".

De asemenea, mica organizaţie xenofobă catalană Plataforma per Catalunya a anunţat într-un comunicat că a depus o plângere, duminică, pentru "delict de nesupunere civilă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici