Serviciile de informaţii occidentale cred că Iranul construieşte noi capacităţi nucleare

Inspectorii internaţionali şi serviciile occidentale de informaţii bănuiesc că Iranul se pregăteşte să construiască noi reactoare nucleare, sfidând solicitările ONU la şase luni după dezvăluirea existenţei unei capacităţi secrete de îmbogăţire a uraniului, relatează New York Times, în ediţia online.

11 afișări
Imaginea articolului Serviciile de informaţii occidentale cred că Iranul construieşte noi capacităţi nucleare

Serviciile de informaţii occidentale cred că Iranul construieşte noi capacităţi nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inspectorii ONU care monitorizează programul nuclear iranian caută dovezi referitoare la două şantiere de construcţie, bazându-se pe comentariile unui oficial iranian, şi încearcă să identifice locul une au fost instalate o serie de echipamente pentru îmbogăţirea uraniului produse recent.

Într-un interviu acordat agenţiei ISNA, Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat începerea construcţiei a două noi centrale, care "vor fi construite în interiorul munţilor".

Oficiali americani au declarat că împărtăşesc bănuielile inspectorilor ONU şi analizează imagini obţinute prin satelit în legătură cu mai multe posibile amplasamente, dar nu au obţinut indicii clare privind faptul că Teheranul intenţionează să producă în aceste uzine combustibil nuclear.

Un oficial european a afirmat că, deşi există "unele dovezi", restricţiile impuse de Iran inspectorilor ONU îngreunează localizarea noilor construcţii.

Bănuielile occidentale se bazează şi pe faptul că echipamentele pentru îmbogăţirea uraniului, produse în numeroase fabrici răspândite pe întreg teritoriul Iranului, nu au fost instalate în centralele vizitate de inspectorii ONU. Capacităţile de producţie reprezintă una dintre ţintele predilecte ale serviciilor de informaţii americane, israeliene şi europene, care par să fi reuşit să infiltreze informatori în unele dintre fabrici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici