Seulul va riposta ferm în cazul unui viitor atac din partea Coreei de Nord

Coreea de Sud va solicita în Consiliul de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian şi va riposta imediat oricărui viitor atac din partea Coreei de Nord, după ce o navă militară sud-coreeană a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană.

14 afișări
Imaginea articolului Seulul va riposta ferm în cazul unui viitor atac din partea Coreei de Nord

Preşedintele Lee Myung-Bak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Lee Myung-Bak a declarat luni, într-o alocuţiune televizată, că Guvernul de la Seul va pune capăt relaţiilor comerciale cu Nordul şi va împiedica navele nord-coreene să utilizeze coridoarele de navigaţie din Sud.

"De acum înainte, Coreea de Sud nu va mai tolera nici un act provocator al Nordului şi va menţine principiul disuasiunii proactive", a spus el.

"Dacă apele noastre teritoriale, spaţiul nostru aerian sau teritoriul nostru sunt încălcate, vom face imediat uz de dreptul nostru de autoapărare", a adăugat Lee.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Tae-Young, a afirmat vineri că Seulul va face Phenianul să plătească pentru scufundarea corvetei Cheonan. Naufragiul acesteia a avut loc în data de 26 martie, în largul insulei Baengnyeong, în apropiere de graniţa maritimă cu Coreea de Nord. O anchetă internaţională a ajuns la concluzia că nava de 1.200 de tone s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă lansată de un submarin nord-coreean.

Coreea de Nord a acuzat Seulul că a falsificat dovezile şi afirmă că statele din Peninsula Coreeană se află "aproape de război".

Lee a anunţat luni şi o consolidare "drastică" a măsurilor de apărare ale Coreei de Sud. El a apreciat că Seulul a tolerat în trecut "brutalitatea" regimului comunist, citând un atentat cu bombă comis în Myanmar asupra preşedintelui sud-coreean şi un atac asupra unui avion Boeing al Korean Airlines, comis în 1987. "Dar acum situaţia s-a schimbat. Coreea de Nord trebuie să plătească un preţ pe măsura actelor sale de provocare", a spus Lee.

El a cerut şi ca Phenianul să prezinte imediat scuze, iar persoanele responsabile pentru comiterea atentatului să fie pedepsite.

Statele Unite şi mai multe alte ţări au condamnat ferm atacul, în timp ce China a primit cu prudenţă rezultatele anchetei, solicitând dovezi suplimentare înainte de a condamna Coreea de Nord, stat vecin şi aliat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici