Sfârşitul regimului Erdogan? Economia Turciei are probleme

  • Turkish Industry and Business Association, cel mai mare grup de afaceri din Turcia a cerut sâmbătă preşedintelui Tayyip Erdogan să renunţe la o politică monetară bazată pe rate scăzute.
  • Politica acestuia ar fi dus la prăbuşirea lirei turceşti.
11468 afișări
Imaginea articolului Sfârşitul regimului Erdogan? Economia Turciei are probleme

Publicaţia Bussiness Today  spune că Turkish Industry and Business Association, cel mai mare grup de afaceri din Turcia a cerut sâmbătă guvernului şi preşedintelui Tayyip Erdogan să renunţe la o politică monetară bazată pe rate scăzute. Politica acestuia ar fi dus la prăbuşirea lirei turceşti. Prin urmare,TÜSİAD cere revenirea la „regulile ştiinţei economice”.

Lira a atins vineri un minim record de peste 17 faţă de dolarul american în urma temerilor legate de o spirală inflaţionistă provocată de noua politică a lui Erdogan în faţa creşterii preţurilor.

La cel mai scăzut nivel, moneda a pierdut aproximativ 55% din valoare anul acesta, inclusiv 37% în ultimele 30 de zile.

Grupul de afaceri TÜSİAD a avertizat guvernul cu privire la impactul negativ al politicii privind ratele scăzute şi că problemele economice dăunează afacerilor şi cetăţenilor.

„Ca urmare a instabilităţii pe care ne-am confruntat-o ​​în ultima vreme, a devenit clar că obiectivele acestui program economic nu vor fi atinse”, se arată într-un comunicat. Mai adaugă că  „a fost creat un climat de neîncredere şi instabilitate”, iar modelul economic erdoganist risca să provoace probleme grave în viitor

„Chiar şi exporturile, despre care se aşteaptă să beneficieze cel mai mult de pe urma acestui lucru, au fost afectate în acest mediu”, se arată în comunicat.

Sub presiunea lui Erdogan, banca centrală a redus dobânzile cu 500 de puncte de bază din septembrie. Erdogan a declarat că noul model va stimula exporturile, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile. Economiştii au numit experimentul său ca fiind  „nepăsător” şi nerealist. 

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican , face apel pentru alegeri imediate, iar Meral Aksener, preşedintele altui partid, Partidul Bun,  a declarat vineri că Erdogan ar trebui să demisioneze.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici