Shell îşi apără decizia de a cumpăra ţiţei rusesc: „Nu am avut nicio alternativă"

  • Shell şi-a apărat decizia de a achiziţiona ţiţei rusesc, în ciuda invaziei şi bombardării Ucrainei, relatează BBC.
  • Gigantul petrolier a afirmat într-o declaraţie că decizia de a cumpăra combustibilul la un preţ redus a fost "dificilă".
2070 afișări
Imaginea articolului Shell îşi apără decizia de a cumpăra ţiţei rusesc: „Nu am avut nicio alternativă"

Compania a confirmat că a cumpărat vineri o încărcătură de ţiţei rusesc, dar că nu a avut "nicio alternativă".

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a atacat compania energetică, întrebând pe Twitter: "Petrolul rusesc nu vă miroase a sânge ucrainean?".

Până în prezent, ţările occidentale nu au impus sancţiuni asupra importurilor de petrol rusesc, de teamă că acestea vor duce la creşterea preţurilor deja record ale energiei în întreaga lume.

Dar duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA se află acum în "discuţii active" cu partenerii europeni cu privire la interzicerea achiziţiilor, menţinând în acelaşi timp o "aprovizionare globală constantă".

Rusia este al doilea producător mondial de ţiţei, după Arabia Saudită, şi furnizează aproximativ o treime din necesarul Europei.

Comentând demersul său, Shell a declarat că a fost nevoită să cumpere petrol din Rusia pentru a menţine aprovizionarea în timp util a Europei cu combustibil.

Firma a declarat că rămâne "consternată de războiul din Ucraina" şi a oprit majoritatea activităţilor care implică petrolul rusesc, dar a adăugat că situaţia cu aprovizionarea este "extrem de complexă".

În prezent, petrolul rusesc reprezintă aproximativ 8% din livrările de lucru ale Shell. Una dintre rafinăriile firmei, este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa.

"Pentru a fi clar, fără o aprovizionare neîntreruptă a rafinăriilor cu ţiţei, industria energetică nu poate asigura aprovizionarea continuă cu produse esenţiale a populaţiei din Europa în săptămânile următoare", a declarat un purtător de cuvânt. "Încărcăturile din surse alternative nu ar fi sosit la timp pentru a evita perturbările în aprovizionarea pieţei. Nu am luat această decizie cu uşurinţă şi înţelegem forţa sentimentelor din jurul ei."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
shell,
petrol,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici