SIIL a încheiat un armistiţiu cu o brigadă islamistă rebelă

Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a încheiat un armistiţiu, marţi, cu o brigadă islamistă rebelă care s-a angajat în luptă împotriva acestei puternice grupări jihadiste.

176 afișări
Imaginea articolului SIIL a încheiat un armistiţiu cu o brigadă islamistă rebelă

SIIL a încheiat un armistiţiu cu o brigadă islamistă rebelă

Acordul, semnat marţi între SIIL şi Souqour al-Sham, a fost publicat pe Internet şi confirmat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Acesta prevede "încetarea imediată a luptelor şi atacurilor" între cele două grupări. Orice neînţelegere va trebui rezolvată în faţa unui tribunal islamic, potrivit armistiţiului.

Mai multe coaliţii rebele siriene, săturate de dorinţa de hegemonie a SIIL şi de abuzurile atribuite jihadiştilor săi, şi-au îndreptat armele, la începutul lui ianuarie, împotriva acestei grupări, luptele soldându-se cu peste 1.700 de morţi, potrivit OSDO.

Totuşi, Frontul revoluţionarilor din Siria, a doua grupare care luptă împotriva SIIL ca importanţă, a respins armistiţiul şi a cerut într-un comunicat alungarea membrilor acestei grupări jihadiste din Siria.

"Suntem hotărâţi să continuăm luptele împotriva SIIL până când această grupare va înceta agresiunile şi până când membrii săi vor părăsi Siria", scrie Frontul revoluţionarilor din Siria.

SIIL este o emanaţie a Statului Islamic în Irak (ISI), o grupare armată jihadistă condusă de Abu Bakr al-Baghdadi, care a trimis combatanţi în Siria la jumătatea lui 2011 pentru a fonda Frontul al-Nusra.

În aprilie 2013, al-Baghdadi a anunţat o fuziune între ISI şi Frontul al-Nusra pentru a înfiinţa Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), însă al-Nusra a refuzat să adere la noua entitate.

La începutul lui ianuarie, opoziţia siriană a acuzat SIIL că întreţine "legături strânse" cu regimul lui Bashar al-Assad şi îi serveşte interesele "în mod direct sau indirect".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici