SIIL luptă în Siria cu vehicule americane Humvee confiscate armatei irakiene

Jihadişti ultraradicali din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi levant (SIIL) au folosit în Siria, pentru prima dată, vehicule Humvee americane confiscate armatei irakiene, în confruntări cu rebelii, în nordul ţării, potrivit unui ONG.

1085 afișări
Imaginea articolului SIIL luptă în Siria cu vehicule americane Humvee confiscate armatei irakiene

SIIL luptă în Siria cu vehicule americane Humvee confiscate armatei irakiene (Imagine: Mediafax Foto)

"S-au folosit pentru prima dată de aceste vehicule pentru a prelua controlul, duminică, asupra satelor Eksar şi Maalal, în provincia Alep, în apropiere de frontiera turcă, în urma unor confruntări violente cu Frontul Islamic şi aliaţii săi din Frontul Al-Nusra", aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Aceste două sate se află în apropiere de oraşul Azaz, pe care SIIL l-a abandonat la sfârşitul lui februarie, sub presiunea rebelilor. Aceşti jihadişti ultraradicali, angajaţi începând din ianuarie într-un război fără milă cu foştii lor aliaţi, s-au retras parţial din vestul şi sudul provinciei Alep, dar şi-au păstrat poziţiile în partea de nord, unde au avut loc confruntările duminică.

În opinia directorului Observatorului Rami Abdel Rahmane, ei vor încerca să preia controlul asupra oraşului Azaz.

După preluarea controlului asupra Mosulului, cel mai important oraş din nordul Irakului, şi după debandada armatei irakiene în faţa ofensivei lansate pe 9 iunie de către insurgenţi sunniţi conduşi de către SIIL, gruparea a transferat în Siria mai multe vehicule militare de fabricaţie americană.

În plus, membri SIIL au răpit duminică 20 de studenţi kurzi, pe drumul care asigură legătura între oraşele siriene Hasaka (nord) şi Qamishli (est), potrivit Observatorului.

Începând de la 29 mai, SIIL ţine ostatici 145 de studenţi kurzi care tocmai susţinuseră examene în cartiere din vestul oraşului Alep, iar potrivit părinţilor a cinci dintre studenţi, care au reuşit să fugă, jihadiştii le-au cerut să li se alăture în lupta pe care o poartă.

În aceeaşi zi, jihadişti au răpit alţi 193 de civili kurzi, cu vârste cuprinse între 17 şi 70 de ani, din satul Qabasine, în provincia Alep.

Miliţii kurde luptă împotriva SIIL de mai multe luni, jihadiştii încercând să preia controlul asupra zonelor petroliere din nord şi est, aflate în regiuni siriene cu populaţie predominant kurdă.

În timp ce kurzii încearcă să-şi extindă regiunea autonomă, SIIL vrea să creeze în zonă un stat islamic, de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici