Siria afirmă că un atac israelian a scos din funcţiune aeroportul din Alep

Un atac aerian israelian a scos din funcţiune marţi aeroportul din Alep şi a forţat autorităţile siriene să redirecţioneze zborurile care transportau ajutoare pentru persoanele afectate de cutremurul de luna trecută, a anunţat presa de stat siriană.

783 afișări
Imaginea articolului Siria afirmă că un atac israelian a scos din funcţiune aeroportul din Alep

Siria afirmă că un atac israelian a scos din funcţiune aeroportul din Alep

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce a descris ca fiind ţinte legate de Iran în Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când a început să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil care a început în 2011.
 
În cel de-al doilea atac asupra aeroportului din Alep în şase luni, apărarea aeriană siriană a interceptat rachete lansate dinspre Marea Mediterană, la vest de oraşul de coastă Latakia, la ora 2:07 a.m., a relatat agenţia de presă de stat SANA, citând o sursă militară.
 
Atacul a provocat "pagube materiale" la aeroport, a precizat SANA, citată de sursă, fără a menţiona victime, potrivit Reuters.
 
Într-o declaraţie raportată de mass-media de stat, Ministerul Transporturilor a declarat că zborurile de ajutor umanitar vor fi redirecţionate către Damasc şi Latakia după "agresiunea israeliană".
 
Donatori străini, printre care Emiratele Arabe Unite, Iranul, Arabia Saudită şi Algeria, au transportat ajutoare pe aeroportul din Alep de la cutremurul din 6 februarie, a raportat presa de stat siriană.
 
Ministerul sirian de Externe, într-o declaraţie, a condamnat atacul ca fiind o "dublă crimă", afirmând că a lovit un aeroport civil şi "unul dintre principalele canale de livrare a asistenţei umanitare" către persoanele afectate de cutremur.
 
Cutremurul a făcut 1.414 morţi în părţile ţării aflate sub controlul guvernului, a declarat guvernul.
 
Peste 4.500 de persoane au fost raportate ca fiind ucise de cutremur în părţi ale Siriei aflate sub controlul rebelilor în nord-vest, a declarat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
 
Israelul a declarat anterior că atacurile sale aeriene în Siria au încetinit înrădăcinarea Iranului în ţară, unde Teheranul a sprijinit grupuri pro-Assad, inclusiv Hezbollah din Liban.
 
Atacul din cursul nopţii a fost al treilea atac aerian al Israelului în Siria în acest an, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Anul trecut, Israelul a efectuat peste 30 de lovituri aeriene în Siria, a precizat Observatorul.
 
În ianuarie, armata siriană a declarat că un atac israelian cu rachete a scos pentru scurt timp din funcţiune aeroportul din Damasc.
 
Aeroportul din Damasc a fost, de asemenea, lovit anul trecut, ceea ce a făcut imposibil pentru Naţiunile Unite să transporte cu avionul ajutoarele pentru sirienii nevoiaşi timp de aproximativ două săptămâni, a declarat la vremea respectivă comisia de anchetă a ONU.
 
Surse au declarat pentru Reuters că un atac cu rachete la Damasc în februarie, atribuit de asemenea de Siria Israelului, a lovit o instalaţie în care se întâlneau oficiali iranieni pentru a avansa programele de dezvoltare a capacităţilor pentru drone sau rachete ale aliaţilor Teheranului din Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici