Siria: Rebelii formaţi militar de americani au predat echipament şi muniţie Al-Qaida

Rebeli sirieni formaţi militar de către Statele Unite au predat o parte a echipamentului şi muniţiei lor Frontului al-Nusra, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida, a recunoscut Comandamentul Forţelor Americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM), relatează AFP în pagina electronică.

9097 afișări
Imaginea articolului Siria: Rebelii formaţi militar de americani au predat echipament şi muniţie Al-Qaida

Rebelii formaţi militar de americani au predat echipament şi muniţie Al-Qaida (Imagine: Hepta)

Rebelii au anunţat armata americană că au predat "şase camionete şi o parte a muniţiei lor unui intermediar suspectat că face parte din Frontul al-Nusra, adică aproape un sfert din echipamentul lor", aparent "în schimbul permiterii trecerii", a anunţat vineri Centcom într-un comunicat.

În cazul în care va fi confirmat, acest comportament "este foarte îngrijorător şi constituie o încălcare a regulilor" programului de formare a Noilor Forţe Siriene (NSF, New Syrian Forces), a anunţat colonelul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Centrcom, citat în comunicat.

Potrivit unui oficial american, contactat de AFP, nu a avut loc o dezertare a combatanţilor către Frontul al-Nusra. Dar "nu ştim decât ceea ce ne spun ei", a adăugat el.

Acest episod marchează o nouă lovitură la adresa credibilităţii acestui program, lansat de către Statele Unite la începutul anului.

Programul are obiectivul să formeze şi să echipeze aproximativ 5.000 de rebeli pe an, timp de trei ani, cu scopul de a lupta - în Siria - împotriva grupării Statul islamic (SI).

Însă el a permis, până în prezent, formarea a doar două grupuri de 54 şi, respectiv, 70 de combatanţi, potrivit unor date furnizate de către Pentagon.

Primul grup de 54 de combatanţi a intrat în Siria în iulie, dar doar zece dintre ei se aflau efectiv, săptămâna trecută, pe teren, potrivit Pentagonului.

Al doilea grup a pătruns pe teritoriul sirian săptămâna trecută. Pentagonul a fost nevoit să dezmintă, săptămâna aceasta, că o parte dintre ei s-a alăturat al-Nusra, în urma unor informaţii în acest sens puse în circulaţie pe reţele de socializare.

Pentagonul a anunţat cu aceeaşi ocazie că "toate armele şi echipamentul" predate acestor rebeli se aflau sub controlul lor, o afirmaţie asupra căreia a fost nevoit să revină acum.

Programul a fost grav afectat de infiltrarea puternică a unor candidaţi selectaţi şi anternaţi de către americani. Numeroşi experţi apreciază, de asemenea, că voinţa Washingtonului de a limita câmpul de acţiune al rebelilor la lupta împotriva grupării Statul Islamic a descurajat mulţi potenţiali recruţi.

Administraţia americană se află în plin proces de reflecţie în vederea reformării programului, pentru care Congresul a deblocat o finanţare în valoare de 500 de milioane de dolari anul acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici