Bloomberg: Putin se pregăteşte să atace Statul Islamic în Siria, cu sau fără SUA

Vladimir Putin, hotărât să consolideze singurul avanpost militar rus în Orientul Mijlociu, se pregăteşte să lanseze unilateral atacuri aeriene împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, dacă Statele Unite îi resping propunerea de a-şi uni forţele, afirmă două surse apropiate dosarului, relatează Bloomberg.

38336 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Putin se pregăteşte să atace Statul Islamic în Siria, cu sau fără SUA

Putin se pregăteşte să atace Statul Islamic în Siria, cu sau fără SUA (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

Preşedintele rus ar prefera, însă, ca America şi aliaţii săi să fie de acord să-şi coordoneze campania împotriva grupării teroriste cu Rusia, Iranul şi armata siriană, ceea ce administraţia preşedintelui american Barack Obama a refuzat până în prezent, potrivit unei persoane apropiate Kremlinului şi unui consilier de la Moscova al Ministerului rus al Apărării.

Diplomaţia rusă a trecut la "atac", în contextul în care Putin caută să evite colapsul regimului lui Bashar al-Assad, un foarte vechi aliat al Moscovei, care poartă de patru ani şi jumătate un război civil şi care luptă, de curând, împotriva extremiştilor sunniţi reuniţi sub steagul Statului Islamic (SI). Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat săptămâna aceasta o vizită la Moscova pentru a discuta cu Putin, şi este urmat de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Îndepărtarea lui al-Assad

Propunerea lui Putin, pe care Moscova a comunicat-o Washingtonului, îndeamnă la o "cale paralelă" - a unei acţiuni militare comune dublată de o tranziţie politică fără al-Assad, o cerinţă-cheie a Statelor Unite, potrivit unei a treia persoane. Această iniţiativă ar fi piesa centrală a vizitei lui Putin la New York, unde urmează să participe, pe 28 septembrie, la Adunarea Generală a ONU, şi în cursul căreia s-ar putea întâlni cu Obama.

"Rusia speră că simţul practic va prevala, iar Obama va strânge mâna întinsă de Putin", a declarat Elena Suponina, o expertă în Orientul Mijlociu de la Institutul de Studii Strategice, care consiliază Kremlinul. "Însă Putin va acţiona oricum, dacă acest lucru nu se întâmplă", a subliniat ea.

Acumularea militară rusă în Siria, în ultimele săptămâni, i-a alarmat pe oficialii americani, care sunt în continuare furioşi din cauza anexării Crimeei şi susţinerii insurgenţei proruse în Ucraina, în urma cărora Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au impus sancţiuni ce au împins economia Rusiei în recesiune.

Washingtonul este dispus să discute o coordonare a atacurilor, pentru a evita incidente ostile cu avioanele ruseşti, însă America şi aliaţii săi nu au primit o propunere "concretă" din partea Moscovei şi nu va include forţele lui al-Assad în acest efort, a declarat pentru Bloomberg un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat unui mesaj scris prin care Bloomberg i-a cerut să comenteze.

Avioane de luptă

Rusia a trimis două duzini de avioane de vânătoare, pe un nou aerodrom, în apropiere de Latakia, un fief al lui al-Assad, şi a mobilizat sute de militari la o bază aeriană şi la un port situat în apropiere, potrivit unor imagini satelitare şi unor informaţii de presă de la Moscova. Kremlinul a anunţat săptămâna trecută că Rusia ar putea să intre în operaţiuni de luptă, dacă Guvernul de la Damasc îi cere ajutorul.

Orice intervenţie armată a Rusiei va fi coordonată cu Iranul, principalul aliat al Siriei, şi Guvernul al-Assad, a declarat consilierul Ministerului rus al Apărării.

Kremlinul a întocmit deja proiectul legislativ prin care Camera superioară a Parlamentului să aprobe mobilizarea a 2.000 de oameni din cadrul forţelor aeriene în Siria, dar nu l-a depus încă, au declarat două persoane la curent cu acest lucru. Putin este frustrat de reticenţa Statelor Unite de a da curs deschiderii sale şi este pregătit să acţioneze singur în Siria, în cazul în care va fi necesar, a spus una dintre ele.

Putin, care a venit la putere luptând împotriva separatiştilor islamişti din Caucaz, în 1999, are motive să se teamă de ascensiunea jihadiştilor în Siria. Între ei se află aproximativ 2.400 de vorbbitori de rusă, potrivit Ministerului rus de Externe, ceea ce sporeşte ameninţarea unor atacuri pe teritoriul Rusiei.

SUA, "receptive"

Coaliţia aeriană condusă de către Statele Unite a respins Statul Islamic, potrivit unor estimări, din aproximativ 30% din teritoriile pe care acesta le-a cucerit. Însă gruparea deţine în continuare controlul asupra a aproximativ jumătate din teritoriul Siriei şi a unor provincii-cheie din Irakul vecin. Luptele din Siria, care au afectat profund întregul Orient Mijlociu, s-au soldat cu peste 250.000 de morţi şi împing sute de mii de oameni să caute refugiu în UE.

Liderii celor 28 de state membre ale blocului european au îndemnat joi la negocieri internaţionale ample care să pună capăt războiului civil. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că al-Assad ar trebui inclus în aceste negocieri.

"Vom fi nevoiţi să discutăm cu mulţi actori", a declarat Merkel după summitul de la Bruxelles. "Al-Assad va face parte din aceste discuţii, dar şi alţii, ca Statele Unite şi Rusia, dar şi parteneri regionali importanţi ca Iranul şi Arabia Saudită", a îndemnat ea.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Statele Unite au devenit mai "receptive" faţă de poziţia Moscovei. Washingtonul şi-ar fi temperat două puncte ale politicii faţă de Siria - ca al-Assad să părăsească puterea imediat şi excluderea unor negocieri cu Guvernul acestuia, a declarat el citând comentarii ale lui Kerry de săptămâna trecută.

În ziua următoare, secretarul american şi ministrul rus ai Apărării au discutat în mod direct pentru prima dată de la izbucnirea conflictului armat din Ucraina. Ei au convenit să continue dialogul, pentru a preveni înfruntări între forţele americane şi ruse în Siria.

Însă Washingtonul a respins miercuri imediat sugestia lui Lavrov că SUA şi-au schimbat poziţia faţă de războiul din Siria, potrivit Reuters.

Arabia Saudită

Arabia Saudită, care-i susţine pe rebelii sirieni, este pregătită să accepte propunerea rusă ca al-Assad să rămână preşedinte pe timpul perioadei de tranziţie - cu condiţia să-i fie anulate toate puterile -, potrivit lui Anwar Eshki, un general saudit în retragere care conduce Centrul pentru Studii Strategice şi Juridice pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Jeddah.

Implicarea Rusiei în Siria va ajuta la aducerea stabilităţii în regiune şi la consolidarea şanselor de a învinge Statul Islamic, a apreciat Eshki, contactat telefonic de Bloomberg. El îndeamnă opoziţia siriană "să dea mâna cu Rusia".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici