Site-ul WikiLeaks.org va continua să publice documente secrete asupra războiului din Afganistan

Fondatorul site-ului WikiLeaks.org, Julian Assange, a declarat joi că site-ul său specializat în informaţii secrete prevede, în continuare, publicarea celor aproximativ 15.000 de documente militare confidenţiale asupra războiului din Afganistan.

212 afișări
Imaginea articolului Site-ul WikiLeaks.org va continua să publice documente secrete asupra războiului din Afganistan

Site-ul WikiLeaks.org va continua să publice documente secrete asupra războiului din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Julian Assange, ale cărui declaraţii erau transmise în direct, în cadrul unei videoconferinţe, la Londra, a declarat că site-ul se pregăteşte să difuzeze aceste documente, în pofida cererii formulate de Pentagon, săptămâna trecută, ca miile de documente deja publicate să îi fie predate şi să nu mai fie difuzate altele.

"Am ajuns deja la 7.000 de documente", a declarat el, fără să dezvăluie data la care vor fi făcute publice.

Întrebat dacă site-ul are intenţia să continue publicarea, el a răspuns "categoric (da)".

"Până în prezent, nu am primit niciun ajutor, în pofida solicitărilor repetate, din partea Casei Abe sau a Pentagonului", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al WikiLeaks în Germania, Daniel Schmitt, a declarat, săptămâna trecută, că site-ul ar dori contacte cu Pentagonul, în vederea examinării celor 15.000 de documente clasificate, încă nepublicate, astfel încât "redactarea textelor să permită publicarea lor fără pericol".

Pentagonul, care a subliniat că afganii citaţi în documentele publicate până în prezent sunt puşi în pericol, a anunţat că nu a primit niciodată vreo cerere în acest sens din partea WikiLeaks.org.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrel, a reacţionat, la Washington, faţă de declaraţiile lui Assange, cerând "retragerea de pe Internet a tuturor documentelor furate".

În plus, în cazul în care WikiLeaks va difuza noi documente, în pofida rezervelor şi "îngrijorării" Pentagonului cu privire la "răul" pe care aceste dezvăluiri îl "cauzează trupelor, aliaţilor şi civililor afgani nevinovaţi, se va ajunge la pragul unei lipse de responsabilitate", a declarat Morell.

Site-ul WikiLeaks, fondat în 2006 şi specializat în informaţii secrete, a difuzat, deja, în urmă cu aproximativ zece zile, circa 92.000 de documente clasificate, de arhivă, asupra războiului din Afganistan, făcând dezvăluiri, în principal, despre victimele civile ale conflictului şi despre presupuse legături între Pakistan şi insurgenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici