Site-urile islamiste îi avertizează pe liderii al-Qaida că ar putea fi demascaţi

Liderii reţelei al-Qaida au fost înştiinţaţi prin intermediul unor site-uri de promovare a jihadului că un militant recent capturat avea asupra sa în momentul arestării o agendă cu peste 300 de numere de telefon şi alte documente importante, relatează CNN.

75 afișări
Imaginea articolului Site-urile islamiste îi avertizează pe liderii al-Qaida că ar putea fi demascaţi

Site-urile islamiste îi avertizează pe liderii al-Qaida că ar putea fi demascaţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Un oficial american din cadrul serviciului pentru combaterea terorismului a confirmat că Abdullah Saleh al-Eidan a fost capturat la sfârşitul lui ianuarie în Oman şi este deţinut în prezent în Arabia Saudită. Potrivit acestuia, al-Eidan a fost prins în timp ce încerca să transporte informaţii de la "comandamentul central" al reţelei al-Qaida din regiunea Pakistan/Afganistan la o organizaţie afiliată din Yemen cunoscută sub numele de al-Qaida din Peninsula Arabă. Oman, Yemen şi Arabia Saudită se află în Peninsula Arabă.

Al-Eidan este specialist în explozibili şi ar folosi pseudonimul Barud, care în limba arabă înseamnă praf explozibil. Oficialul american din cadrul serviciului pentru combaterea terorismului a precizat că al-Eidan nu ocupă un rang înalt în ierarhia reţelei al-Qaida, dar este "mai mult decât un soldat".

Un site de promovare a jihadului a publicat la 28 ianuarie un mesaj trimis de o persoană necunoscută liderilor al-Qaida din Yemen şi Afganistan potrivit căruia al-Eidan a fost arestat în Oman şi că "avea asupra sa peste 300 de numere de telefon, fotografii şi nume importante". Liderii au fost sfătuiţi de autorul mesajului să-şi "schimbe cât mai repede posibil numerele de telefon mobil şi locul (unde se află)".

Unii specialişti au pus la îndoială faptul că al-Qaida ar însărcina o persoană pentru a transporta atât de multe informaţii importante. În cazul în care acest lucru se adevereşte, el ar putea reprezenta o pistă foarte utilă pentru serviciile de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici