Situaţia internă din Transnistria este tensionată

Situaţia internă din Transnistria este tensionată, existând presiuni pentru retragerea de la putere a liderului separatist Igor Smirnov, afirmă analişti citaţi de pagina online a agenţiei Infotag.

38 afișări
Imaginea articolului Situaţia internă din Transnistria este tensionată

Igor Smirnov (în centru), preşedintele republicii separatiste Transnistria (Imagine: Bogdan Tudor/Mediafax Foto)

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Botan, a declarat că în prezent foştii susţinători ai liderului de la Tiraspol Igor Smirnov încearca să îl înlăture de la putere.

"Părinţii-fondatori ai regimului transnistrean îi cer lui Smirnov să părăsească puterea", afirmă Botan.

În opinia sa, "conflictul intern din Transnistria a devenit pentru prima dată mai complicat decât conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol".

Botan nu recomandă autorităţilor Republicii Moldova să pună accent pe problemele interne din Transnistria, ci, dimpotrivă, să le ignore, deoarece orice reacţie a Chişinăului "s-ar putea lovi de rezistenţă din partea Rusiei".

Analistul califică drept încurajatoare tendinţele apărute în ultimul timp în procesul de negocieri. El susţine că acest lucru este determinat de factori precum "propunerea Chişinăului de a elimina restricţiile impuse reprezentanţilor conducerii transnistrene de a intra în R.Moldova, de semnalele pozitive din partea oficialilor din Tiraspol că sunt pregătiţi să participe la negocierile în formatul 5+2, de iniţiativele de liberalizare a circulaţiei cetăţenilor".

Botan recunoaşte că Tiraspolul blochează aceste propuneri, considerând totuşi că "atmosfera procesului de negocieri a devenit mai încurajatoare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici