Ultima oară când şeful statului Nicaragua, în vârstă de 74 de ani, a fost văzut în persoană s-a întâmplat în timpul unui eveniment televizat, pe 21 februarie. El a mai fost văzut, în mod virtual, pe 12 martie, atunci când a participat la o conferinţă online, cu liderii satelor membre ale Sistemului de Integrare Central-American, pentru a discuta despre pandemie, potrivit
CNN.
Între timp, în Nicaragua nu a fost luată nicio măsură pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum s-a întâmplat în ţările vecine. Graniţele, şcolile şi universităţile au rămas deschise.
Guvernul nu a impus reguli pentru distanţare socială, deşi mulţi oamenii au luat decizia de a se autoizola în Nicaragua.
În urmă cu o săptămână, un festival de mâncare a avut loc în Managua, iar alte evenimente publice organizate cu ocazia Paştelui nu au fost anulate.
Guvernul a justificat că aceste evenimente sunt modul prin care acest stat „sărbătoreşte cu familia şi comunitate tradiţiile religioase şi culturale”.
Un membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea legată de situaţia din Nicaragua.
Un observator pentru Drepturilor Omului a calificat această abordare în faţa Covid-19, ca fiind „nesăbuită”: „Ortega este singurul lider latin-american care nu a avut nicio apariţie publică şi nu a făcut niciun anunţ despre cum luptă guvernul cu pandemia”, a spus acesta.
În Nicaragua sunt 9 cazuri confirmate de coronavirus, 12 cazuri sub observaţie şi un deces din cauzal Covid-19. Ministrul Sănătăţii din Nicaragua a declarat că toate aceste cazuri au fost importate şi că nu e există răspândire comunitară şi a „mulţumit infinit lui Dumnezeu” pentru asta.
La începutul lunii aprilie, vice-preşedintele Murillo a declarat presei că preşedintele Ortega este la datorie şi lucrează.