Situaţie calmă în estul Ucrainei, după trei zile de confruntări violente

Confruntările s-au redus luni în estul Ucrainei, după trei zile de lupte violente între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, potrivit armatei ucrainene şi jurnaliştilor din zonă, relatează AFP.

239 afișări
Imaginea articolului Situaţie calmă în estul Ucrainei, după trei zile de confruntări violente

Situaţie calmă în estul Ucrainei, după trei zile de confruntări violente

Ucraina a propus pe de altă parte Rusiei, acuzată că înarmează rebelii şi că a mobilizat trupe în zona confruntărilor, să semneze un document pentru încetarea ostilităţilor încă de luni.

La Doneţk, noaptea de duminică spre luni şi dimineaţa zilei de luni nu au fost perturbate decât de rare detonări ale artileriei, care au constrastat cu focul continuu din ultimele zile, provenind în special din zona aeroportului, potrivit jurnaliştilor AFP.

Aeroportul din Doneţk a fost teatrul unor confruntări foarte violente de joi seara, când separatiştii au lansat o ofensivă asupra obiectivelor ucrainene. Forţele ucrainene au respins-o şi afirmă că au "curăţat aproape în întregime" zona aeroportului, datorită sosirii tancurilor sâmbătă seara.

"Este mult mai calm astăzi", a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Selezniov.

"Militarii noştri au avut o sarcină clară, să respingă rebelii care ne atacau. Brigada a 93-a aeropurtată a făcut acest lucru. Separatiştii nu vor mai putea trage asupra obiectivelor noastre de la distanţă mică", a adăugat el.

Cartierele rezidenţiale situate în nordul oraşului au fost de asemenea vizate de bombardamente, care s-au soldat cu morţi în rândul civililor.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat în noaptea de duminică spre luni că a propus Rusiei să semneze "o agendă precisă pentru a aplica acordurile (de pace) de la Minsk şi a asigura încetarea ostilităţilor începând din 19 ianuarie".

Moscova a afirmat duminică seara că Ucraina a respins "un plan concret pentru retragerea artileriei grele", propus de preşedintele Vladimir Putin omologului său Petro Poroşenko în noaptea de joi spre vineri, "fără a face o contra-propunere".

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute despre criza ucraineană în cadrul unei reuniuni de miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici