Situaţie critică în Somalia: Peste 40.000 de persoane s-au îndreptat în iulie către Mogadiscio în căutare de apă şi hrană

Circa 40.000 de persoane s-au îndreptat către capitala somaleză, Mogadiscio, în luna iulie, în căutare de apă şi hrană, a anunţat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

1095 afișări
Imaginea articolului Situaţie critică în Somalia: Peste 40.000 de persoane s-au îndreptat în iulie către Mogadiscio în căutare de apă şi hrană

Situaţie critică în Somalia: Peste 40.000 de persoane s-au îndreptat în iulie către Mogadiscio în căutare de apă şi hrană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Alte aproximativ 30.000 de persoane au ajuns deja în tabere instalate la 50 de kilometri de centrul capitalei", a precizat Vivian Tan, apreciind că în ultimele două luni în capitala somaleză au ajuns cel puţin 100.000 de refugiaţi.

Potrivit UNHCR, 1.000 de persoane aflate în căutare de hrană ajung zilnic la Mogadiscio, unde stocurile de alimente sunt insuficiente, situaţie care "provoacă busculade serioase şi jafuri".

"Rezultatul este că multe persoane, dintre cele mai slabe şi mai vulnerabile, rămân cu mâinile goale, în pofida tuturor eforturilor agenţiilor umanitare şi de caritate", a precizat UNHCR.

Seceta care afectează în prezent Cornul Africii - cea mai gravă înregistrată în ultimii 60 de ani - a provocat deja moartea a zeci de mii de persoane şi reprezintă o ameninţare pentru alte 12 milioane de locuitori din Somalia, Kenya, Etiopia, Djibuti, Sudan şi Uganda.

Situaţia este critică în Somalia, unde ONU a recunoscut oficial existenţa foametei în două regiuni din sudul ţării, controlate de insurgenţi islamişti care interzic accesul mai multor organizaţii umanitare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici