Slovenia îşi alege, duminică, un nou preşedinte

Slovenia se pregăteşte să îşi aleagă un nou preşedinte, duminică, un scrutin-test pentru Guvernul de centru-dreapta aflat în scădere în sondaje, la un an după alegerile legislative şi cu mai puţin de trei luni înainte ca Ljubljana să preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Slovenia îşi alege, duminică, un nou preşedinte

Slovenia îşi alege, duminică, un nou preşedinte

Preşedintele liberal Janez Drnovsek a renunţat să mai candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani, iar cei şapte candidaţi au avut o campanie relativ discretă, fără adunări politice regionale de amploare, în această ţară cu două milioane de locuitori.

Potrivit sondajelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute de principalele două cotidiene, Delo şi Dnevnik, un conservator, fostul premier şi în prezent deputat european Lojze Peterle, se clasează pe primul loc, cu 38 la sută din intenţiile de vot, pentru a deveni cel de-al treilea preşedinte al Sloveniei, ţară care a devenit independentă în 1991.

Peterle, în vârstă de 59 de ani, de profesie economist, a obţinut sprijinul coaliţiei de patru partide condusă de actualul premier liberal, Janez Jansa. El şi-a clădit întreaga campanie pe experienţa sa la conducerea primului Guvern sloven format în urma unor alegeri democratice (1990-1992), care a ajutat mica republică să iasă din fosta Iugoslavie.

Susţinut de asemenea de lideri ai Partidului Popular European (PPE) din Legislativul comunitar, lui Lojze Peterle îi place să se prezinte drept "omul politic al poporului" şi nu ezită să cânte la muzicuţă melodii populare slovene, cu ocazia deplasărilor electorale.

Nici un candidat nu pare că va reuşi să obţină o majoritate suficientă pentru a fi ales din primul tur de dumninică, astfel că un al doilea tur de scrutin este programat pentru 11 noiembrie.

Potrivit sondajelor, a căror publicare este interzisă în săptămâna care precede scrutinul, Peterle va trebui cel mai probabil să se confrunte, în cel de-al doilea tur de scrutin, cu unul dintre ceilalţi doi candidaţi consideraţi favoriţi: Danilo Turk, nou venit pe scena politică după mai mulţi ani petrecuţi alături de fostul secretar general al ONU Kofi Annan, sau Mitja Gaspari, fostul preşedinte al Băncii Centrale slovene.

Danilo Turk, profesor de drept în vârstă de 55 de ani, beneficiază de sprijinul principalului partid de opoziţie, Partidul Social-Democrat (SD), şi este creditat cu 24 la sută din intenţiile de vot.

În pofida lipsei de charismă, Mitja Gaspari ar putea ajunge de asemenea în cel de-al doilea tur, la 11 noiembrie, dacă va reuşi să profite de imaginea sa de victimă a actualului Guvern, care l-a demis recent de la conducerea Băncii Centrale, deşi a avut rezultate remarcabile, a subliniat Jure Trampus, comentator la săptămânalul Mladina.

Pe de altă parte, liderul populist al Partidului Naţional Sloven (SNS), Zmago Jelinic Plemeniti, ar putea genera o surpriză duminică. El este creditat cu 16 la sută din intenţiile de vot, după ce a criticat aspru atât coaliţia guvernamentală, cât şi opoziţia de centru-stânga.

O altă candidatură ieşită din comun este cea a sociologului Elena Pecaric, în vârstă de 36 de ani, care a făcut campanie dintr-un scaun cu rotile, pentru a denunţa discriminarea la care sunt supuse persoanele cu handicap.

Alţi doi candidaţi din cursă, Darko Krajnc şi Monika Piberl, au beneficiat de sprijin minim în această campanie pentru ocuparea funcţiei prezidenţiale, preponderent onorifică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici