Social-democraţii câştigă alegerile din Cehia, dar probabil nu vor forma Guvernul - rezultate finale

Social-democraţii (CSSD, de stânga) au câştigat alegerile legislative din Cehia, desfăşurate vineri şi sâmbătă, dar cel mai probabil nu vor putea să formeze Guvernul, potrivit rezultatelor oficiale finale, transmite MEDIAFAX Cehia.

25 afișări
Imaginea articolului Social-democraţii câştigă alegerile din Cehia, dar probabil nu vor forma Guvernul - rezultate finale

Social-democraţii câştigă alegerile din Cehia, dar probabil nu vor forma Guvernul - rezultate finale

Conform rezultatelor oficiale finale, social-democraţii s-au clasat pe primul loc, cu 22,08 la sută şi 56 de mandate în Camera inferioară, urmaţi de Partidul Democratic Civic, cu 20,22 la sută (53 de mandate).

Pe locul trei se află noul partid de dreapta TOP 09, al fostului ministru de Externe Karel Schwarzenberg, cu 16,7 la sută din voturi (41 de mandate), informează MEDIAFAX Cehia.

Partidul Comunist (KSCM) obţine 11,27 la sută din voturi şi 26 de mandate de deputat, iar formaţiunea Afaceri Publice (VV, de centru), 10,88 de procente şi 24 de mandate.

Rata de participare la vot a fost de 62,6 la sută.

Cele mai mari şanse de a forma noul Guvern ceh le are Partidul Democratic Civic. Acesta va forma cel mai probabil un Guvern cu TOP 09 şi formaţiunea Afaceri Publice.

CSSD nu are aproape nici o şansă de a forma Guvernul, din cauza regulii sale de a nu coopera cu comuniştii la nivel guvernamental. Liderii partidului Afaceri Publice au sugerat deja că nu vor coopera cu preşedintele CSSD Jiri Paroubek, care a anunţat sâmbătă seară că va demisiona. Noul lider al partidului va fi cel mai probabil Bohuslav Sobotka, fost ministru de Finanţe în Guvernul Paroubek.

Decizia îi aparţine preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, care trebuie să numească o persoană pentru a conduce negocierile în vederea formării noului Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici